Iglesias constata la voluntat d'ERC i Bildu de negociar els Pressupostos

El vicepresident segon coincideix amb Rufián i Aizpurua en la necessitat reforçar la majoria de la investidura

undefined54953173 el vicepresidente segundo del gobierno y l der de unidas pod200916143241

undefined54953173 el vicepresidente segundo del gobierno y l der de unidas pod200916143241 / Dani Gago

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Negociar els Pressupostos Generals de l’Estat per al 2021 amb ERC EH Bildu és possible i la intervenció de Ciutadans no seria necessària. Aquest és el missatge que deixen entreveure les reunions que ha mantingut aquest dimecres Pablo Iglesias amb els portaveus de les dues formacions independentistes. Des de la vicepresidència segona asseguren que el líder morat ha pogut constatar «la bona voluntat» dels dos partits per «mantenir l’estabilitat de la legislatura». 

Feia temps que el líder d’Unides Podem mirava de tancar la porta a Inés Arrimadas davant els desitjos del PSOE d’incloure els taronges en els Comptes públics per aconseguir la majoria parlamentària necessària. Ara, Iglesias sembla que ja té un argument per mirar de clausurar la via de Cs. Els republicans catalans i els abertzales estan disposats a asseure’s a dialogar, segons la reunió que ha mantingut amb els seus portaveus, Gabriel Rufián i Mertxe Aizpurua, respectivament, al llarg del matí. 

«En les dues reunions, s’ha confirmat la bona sintonia respecte a la necessitat de mantenir l’estabilitat de la legislatura i l’actual rumb del Govern de coalició en els pròxims anys, en una direcció progressista recolzada en la majoria parlamentària de la investidura», expliquen des de la vicepresidència segon a través d’un comunicat.

 

A més, detallen que tant Rufián com Aizpurua han coincidit amb el líder morat a l’hora d’«enfortir el diàleg» per abordar els diferents reptes que es trobaran al llarg de la legislatura com  «la crisi territorial» o «la reconstrucció i els fons europeus». Assumptes en els quals hauran de fer «front a les posicions expressades pels qui formen un bloc de governabilitat amb l’extrema dreta», sostenen. 

Els companys de viatge

Aizpurua avisa que el Govern ha d’«escollir bé els companys de viatge» 

Notícies relacionades

A la sortida de la reunió, Aizpurua ha assegurat que ha deixat clara a Iglesias la seva «posició de dialogar, negociar i fins i tot acordar els Pressupostos» que marcaran, segons ha dit, «tants i tants anys». No obstant, la diputada d’EH Bildu ha advertit de la necessitat que el Govern «esculli bé els companys de viatge» perquè d’això dependrà les polítiques que s’aprovin, amb referència a l’acostament dels socialistes a Cs. 

«Nosaltres creiem que el bloc de partits als quals va donar suport la investidura del president del Govern és sobre la que s’haurien de sustentar els acords pressupostaris», ha remarcat Aizpurua. «¿Per què es vol comptar amb Cs quan per aplicar polítiques progressistes ja hi ha una majoria suficient?», s’ha preguntat la diputada abertzale abans de recordar que, de moment i a falta que PSOE i Unides Podem pactin un esborrany de Pressupostos, la negociació encara no ha començat.