EL TAULER CATALÀ

JxCat i ERC encaren el final del Govern sense pla unitari

Els republicans exigeixen comicis anticipats i Budó que «no es normalitzi la repressió»

zentauroepp54635035 grafcat847  barcelona  espa a   25 08 2020   el presidente d200826170924

zentauroepp54635035 grafcat847 barcelona espa a 25 08 2020 el presidente d200826170924 / Alejandro Garcia

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Amb la vista del Tribunal Suprem sobre el recurs del president Quim Torra a la seva condemna per desobediència, el Govern bipartit aborda el tram final d’aquesta experiència en comú, sigui perquè la sentència confirmi la inhabilitació i s’activi el rellotge de les eleccions, sigui perquè doni la raó a Torra i s’obri la porta a esgotar la legislatura. I seguint la tònica de tota la legislatura, JxCat i ERC arriben sense haver pactat els passos a seguir en aquest últim tram. O en llenguatge dels partits, sense acordar encara una resposta unitària a l’eventual inhabilitació de Torra.

La consellera de Justícia, la republicana Ester Capella, va reclamar un pacte que eviti que sigui el Tribunal Suprem el que determini qui és el president de la Generalitat, perquè considera que «és la ciutadania qui dona i treu confiances».

I, alhora que va assenyalar que els ciutadans perceben «que hi ha una desproporció en la interpretació de la llei», en referència que al final l’últim motiu de la marxa de Torra haurà sigut despenjar tard una pancarta, va apostar per unes eleccions anticipades.

Li va replicar la seva companya de Govern, consellera de Presidència i portaveu de l’Executiu, la puigdemontista Meritxell Budó. Aquesta va dir que el Govern no volia avançar escenaris, que és el que implícitament suposaria pactar una sortida consensuada, perquè això seria tant com «legitimar la repressió». I, per tant, ni el Govern dona per fet que l’inhabilitaran, ni accedeixen, ni tan sols, a buscar opcions sobre aquesta hipòtesi.

Enuig de la CUP

Notícies relacionades

Les paraules de Budó van molestar en gran manera al tercer actor en lliça, la CUP. Els anticapitalistes, via la diputada Maria Sirvent, van acusar JxCat de no tenir una proposta amb què respondre a la possible inhabilitació i van exigir a Budó que rectifiqués perquè la CUP «no normalitza la repressió».

Tot això en la prèvia del debat de política general d’avui, en què la gestió de la «Covid-19 i l’obra de Govern» coparan el discurs de Torra, segons Budó, i, mentrestant, en paral·lel i de manera discreta, els tres partits continuen negociant aquesta solució. Si la troben, algú haurà cedit. Perquè la divisòria és diàfana: o Torra convoca abans de ser inhabilitat o no.