El PP veu «greus» les informacions sobre l'operació Kitchen

El vicesecretari Montesinos admet la preocupació i demana deixar que la justícia «actuï»

Martínez, exnúmero dos de Fernández Díaz, afirma a 'El País' que «ho explicarà tot al jutge»

undefined54906719 cuenca  13 09 2020   el vicesecretario de comunicaci n nacio200913171914

undefined54906719 cuenca 13 09 2020 el vicesecretario de comunicaci n nacio200913171914 / Jose del Olmo

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

La direcció del PP de Pablo Casado va fer aquest diumenge un pas més cap a la ruptura amb l’etapa de Mariano Rajoy i un portaveu va admetre que les informacions que estan llegint aquests dies als mitjans de comunicació no els «agraden», els «preocupen» i els semblen «greus».

Així va parlar Pablo Montesinos, vicesecretari de Comunicació dels populars als periodistes després d’un acte de partit a Conca, quan la premsa li va preguntar per l’operació Kitchen, la missió secreta del Govern de Rajoy per a, presumptament, robar documentació a Luis Bárcenas sobre la caixa b del PP. La fiscalia anticorrupció ha sol·licitat la imputació de l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz; l’exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal i el seu marit, l’empresari Ignacio López del Hierro. Previsiblement, el jutge decidirà aquesta setmana si els imputa o no.

La reunió de divendres

Les paraules de Montesinos tenen un significat especial ja que arriben després d’un conclave convocat per Casado divendres al matí per abordar aquest assumpte i que va ser revelat per aquest diari ahir. En aquesta reunió amb la direcció del partit, el president del PP va demanar idees, propostes, per poder conduir aquesta greu crisi, de conseqüències desconegudes, per ara. L’assumpte principal, segons fonts coneixedores del contingut, va ser quina estratègia seguir davant la Kitchen, la moció de censura de Vox, que ara també serà contra Casado, i la comissió d’investigació al Congrés. Fins i tot Ciutadans, el seu partit aliat a les urnes d’Euskadi i en alguns governs autonòmics, s’ha afegit a ella.

En aquesta cimera conservadora, Casado va arribar a la conclusió que ha de ser molt més contundent amb la censura d’aquests fets i no escudar-se en què ell era un simple «diputat d’Àvila», que és el que va fer dimarts passat, per ara l’únic dia que ha comentat aquest difícil assumpte.

Montesinos va parlar per primera vegada de fets «greus», va demanar deixar que «la justícia actuï», va remarcar el compromís d’«exemplaritat» que Casado va adquirir quan va ser elegit president del PP i va advertir que serà «ferm» contra les conductes que no ho siguin. I va evitar atacar a la fiscalia, una cosa que va fer el seu cap de files dies abans, quan va recordar que la fiscal general és Dolores Delgado, exministra de Justícia de Pedro Sánchez. El vicesecretari va insistir que el seu partit no farà com «altres formacions polítiques», que es dediquen, segons el seu parer, és a atacar els mitjans de comunicació per preguntar, o la justícia «per fer la seva feina». «Quan l’Estat de Dret funciona, el que ha de fer un partit responsable és defensar la presumpció d’innocència, respectar-la i deixar que la Justícia actuï, sense afegir cap qualificatiu més», va afirmar Montesinos. 

Notícies relacionades

El president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, també es va manifestar en aquesta línia en un acte a Oviedo. El dirigent gallec va apuntar que, com el PP és un partit «democràtic», respecta jutges i fiscals i no els critica tot i que ho estiguin investigant. «Si un jutge o un fiscal entén que hi ha alguna qüestió que hagi de ser investigada, que ho faci»

«Ho explicaré tot al jutge»

Al PP recorden aquests dies que ni Cospedal ni Fernández Díaz formen part ja dels òrgans del partit. Tampoc està a la formació i va quedar fora de les llistes les generals del 2019 Francisco Martínez, que va ser  secretari d’Estat de Seguretat i número dos a Interior. Ja fa mesos que està imputat, tot i que encara no ha prestat declaració, i el seu testimoni és clau en aquest assumpte. En una entrevista aquest diumenge a ‘El País’, Martínez afirma que està disposat a «explicar al jutge tot» el que sap de l’operació Kitchen. L’exsecretari d’Estat afegeix que ell va conèixer l’existència d’aquesta operació il·legal pel seu cap, Fernández Díaz.