DESPRÉS DEL MISSATGE INSTITUCIONAL DEL PRESIDENT

Calvo replica a Torra: no hi haurà una disculpa pública de l'Estat per l'afusellament a Companys

La vicepresidenta recorda que «en democràcia les coses no són així» i es remet a la nova llei de memòria

Iglesias qualifica la Diada com a «patrimoni de tots» i com una oportunitat per recordar l'expresident

GRAF1803. MADRID, 09/09/2020.- La vicepresidenta primera del Gobierno, Carmen Calvo durante la sesión de control al Gobierno en el Congreso este miércoles en donde se reclamará una vez más a la oposición unidad para abordar la crisis de la pandemia, en medio de las últimas polémicas políticas centradas en la renovación del Poder Judicial y las revelaciones del caso del espionaje al extesorero del PP Luis Bárcenas. EFE/J.J. Guillén

GRAF1803. MADRID, 09/09/2020.- La vicepresidenta primera del Gobierno, Carmen Calvo durante la sesión de control al Gobierno en el Congreso este miércoles en donde se reclamará una vez más a la oposición unidad para abordar la crisis de la pandemia, en medio de las últimas polémicas políticas centradas en la renovación del Poder Judicial y las revelaciones del caso del espionaje al extesorero del PP Luis Bárcenas. EFE/J.J. Guillén / J.J. Guillén (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

No hi haurà un acte de disculpa de l’Estat per l’afusellament de l’expresident de la Generalitat Lluís Companys, ocorregut fa gairebé 80 anys. Ho va reclamar Quim Torra en el seu missatge institucional per la Diada 2020, aquest dijous, però l’Executiu central li ha replicat aviat: no es pot fer, però el que sí que promourà és el projecte de llei de memòria democràtica, que sortirà dimarts del Consell de Ministres en primera lectura, i que declararà nuls tots els judicis i sentències del franquisme. 

La vicepresidenta assegura que l’opció que contempla l’Executiu és més pròpia d’una democràcia madura

Aquesta va ser la resposta que va donar aquest divendres, al Canal Sur Radio, la vicepresidenta primera del Govern, Carmen Calvo. «En democràcia», va etzibar Torra, les coses «no es plantegen així, perquè no serveixen de res». L’opció que contempla l’Executiu, va defensar, és més seriosa i pròpia d’una democràcia madura. «Considerarem nuls tots aquells judicis i sentències sense garanties jurídiques i processals –va assegurar–, que en molts casos van suposar l’afusellament de moltes persones. Això sí que és seriós, això sí que és propi d’una democràcia. I allò altre, doncs miri, escarafalls». 

«Allò altre» és el que aquest dijous va demanar el president. Torra va instar el rei Felip VI i Pedro Sánchez a «demanar disculpes per la persecuciódetenció afusellament» de Companys, «i de tots els milers de catalans morts en l’exili, als camps nazis de concentració o a les presons catalanes». «Espanya encara no ha assumit la seva responsabilitat ni ha demanat disculpes al poble de Catalunya per aquell afusellament», va sentenciar, per denunciar també la «repressió» d’un «Estat autoritari i venjatiu».

En la mateixa línia que Calvo es va pronunciar el primer secretari del PSCMiquel Iceta: el «millor homenatge» que es pot fer a l’expresident Companys serà l’aprovació de la nova norma que impulsa l’Executiu de Sánchez.

«S’ha produït al llarg del temps [...] una reivindicació de la figura del president Companys i de la injustícia suprema que va constituir un judici farsa i el seu afusellament. Tots els homenatges són bons, però el gran homenatge serà l’aprovació d’una nova llei de memòria democràtica», va asseverar, després de participar en l’ofrena floral al monument de Rafael Casanova a Barcelona al costat de la líder del PSC en el Parlament i número dos del partit, Eva Granados, i l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín.

El sector morat

Notícies relacionades

El vicepresident segon del Govern també va voler recordar la celebració de la Diada, «un patrimoni democràtic de tots». Així es va expressar Pablo Iglesias a través de Twitter aquest divendres abans d’assenyalar que la celebració ha de ser també una «oportunitat per recordar el president Companys», a qui va situar com a «referència de la justícia social i la fraternitat republicana». «Per això va ser assassinat pel feixisme», va recordar. El líder dels morats acaba desitjant una «feliç Diada a tots els catalans». 

El portaveu d’En Común PodemJoan Mena, va anar una mica més enllà i es va mostrar esperançat davant la possibilitat que aquesta sigui la primera Diada de la «reconstrucció» i dels «grans consensos del catalanisme» per treure de la Generalitat l’actual Executiu. «El pitjor Govern en el pitjor moment possible», va sentenciar, en declaracions als mitjans després de l’ofrena floral a Casanova. A més, quan li van preguntar per la petició de Torra, Mena ha assenyalat que socialistes i morats ja estan treballant per «netejar de franquisme les institucions espanyoles».