MISSATGE INSTITUCIONAL

Diada 2020: Torra exigeix al Rei i a Sánchez que demanin perdó per l'assassinat de Companys

El president titlla Espanya d'Estat «autoritari i venjatiu»

Demana «un últim esforç» contra el coronavirus perquè l'inici del curs escolar sigui un èxit

video 3693590 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha utilitzat el tradicional missatge institucional previ a la Diada per arremetre contra Espanya, que va qualificar d’«estat autoritari i venjatiu». En un discurs curt, en què les reivindicacions independentistes van tenir més pes que les reflexions sobre la crisi sanitària provocada pel coronavirus, Torra va exigir també que el Rei Felip VI i el Govern de Pedro Sánchez «demanin disculpes en un acte solemne» per l’assassinat de Lluís Companys.

El to del missatge del president, retransmès per TV-3, va distar poc del que va utilitzar en els últims dos anys . Les apel·lacions a «persistir» en la lluita per la independència i el record dels presos sobiranistes i dels «exiliats» van constituir el nucli del seu al·legat. No va fer menció de la data de les eleccions catalanes que es va comprometre a convocar fa vuit mesos.

Li va servir com a fil conductor per embastar el discurs l’assassinat de Companys, succeït fa 80 anys, en el moment més cru de la repressió del règim franquista. Va recordar que tant Alemanya com França –el país on estava quan va ser capturat per la Gestapo el 1940– «van assumir la responsabilitat» de la detenció i l’entrega de Companys i van demanar perdó. I va dir que Espanya no ho ha fet.

Mentre el Govern prepara l’anul·lació de la condemna de Companys,  Torra va exigir que «el cap de l’Estat i el cap del Govern» es disculpin pel seu afusellament, i també per «la persecució de tots els milers de catalans morts a l’exili, en els camps de concentració nazis o a les presons catalanes».

«Persecució política»

La reflexió el va permetre enllaçar amb l’actualitat, perquè d'acord amb la seva opinió Catalunya continua lliurant un «combat persistent» per «recuperar la llibertat» i «per l’esperança». Va posar com a exemple els presos de l’1-O i els «exiliats», que, va dir, «pateixen encara avui una persecució política pròpia d’un estat autoritari i venjatiu».

Només al final del seu missatge, i després de prometre que «persistirà» fins a «aconseguir la plenitud nacional del nostre país, la independència,» el president va dedicar unes paraules a la Covid-19. Sense citar les concentracions organitzades per l’ANC, Torra va avisar que encara queda per davant «un temps de grans esforços i sacrificis» contra «la pandèmia maleïda».

Un últim esforç

Notícies relacionades

Sobretot ara que, va afirmar, «l’inici del curs escolar» ha de ser «una història d’èxit». «Us demano un últim esforç solidari. Recordeu: distància, mascareta i higiene,» va dir el president de la Generalitat als ciutadans.

Al colofó del seu discurs, Torra va unir reivindicació sobiranista i lluita contra la pandèmia per assegurar, parafrasejant Pompeu Fabra, que els catalans tindran «el que sàpiguen guanyar». «La salut col·lectiva, la llibertat en temps de repressió, la democràcia en temps d’autoritarisme, la república catalana del compromís cívic en temps de monarquies corruptes...», va citar, entre altres coses. «Per la vida i per Catalunya», va dir al final del seu missatge.