LA XACRA DE LA CORRUPCIÓ

Missatges de mòbil impliquen Fernández Díaz en l'espionatge a Bárcenas

«L'operació ha tingut èxit», va escriure el 2013 el ministre de l'Interior a la seva mà dreta

Va ser el mateix número dos del ministeri qui va dipositar davant notari els missatges

 

  / JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El jutge de l’Audiència Nacional que investiga el presumpte espionatge a l’extresorer del PP Luis Bárcenas, Manuel García-Castellón, té en el seu poder uns quants missatges de mòbil que poden posar en serioses dificultats a l’anterior cúpula del partit, dirigida per Mariano Rajoy. Segons ha revelat aquest diumenge ‘El Confidencial’, la Unitat d’Afers Interns de la Policia Nacional va trobar el març passat quatre missatges de text enviats el 2013 pel llavors ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, al secretari d’Estat de Seguretat, Francisco Martínez, amb instruccions per espiar Bárcenas i tractar d’esbrinar si amagava informació comprometedora sobre el llavors president del Govern o altres alts càrrecs del PP.

Va ser el mateix Martínez, exnúmero dos d’Interior, qui va dipositar davant notari aquests quatre missatges fa un any, després de ser assenyalat per un dels comissaris investigats i després que Fernández Díaz negués en públic tenir coneixement de la seva existència. Un dels missatges demostraria, segons va avançar dissabte ElDiario.es, que va ser precisament el llavors ministre que va informar el seu segon de l’existència d’un dispositiu policial que incloïa la infiltració d’un talp en l’entorn de Bárcenas, i que va resultar ser el xòfer de la família, Sergio Ríos Esgueva, avui policia nacional. En el mateix missatge, Fernández Díaz hauria demanat a Martínez que supervisés l’operatiu.

«És important»

L’esmentat missatge, i un altre dels quatre que consten en la causa, van ser enviats per Fernández Díaz el 13 de juliol del 2013, tres setmanes després que Bárcenas entrés a la presó per primera vegada i un dia abans que ‘El Mundo’ publiqués diferents SMS enviats per Rajoy a l’extresorer, entre els quals el famós «‘Luis, sé fuerte’». Unes hores després, l’exministre de l’Interior va emfatitzar al seu número dos la rellevància de l’encàrrec en un altre missatge: «És important».

Un tercer missatge, segons ‘El Confidencial’, va sortir del mòbil de Fernández Díaz després d’una reunió del Consell de Ministres i implica en els seguiments al Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), ja que el llavors ministre hauria encarregat al seu segon que es coordinés amb el CNI per treballar suposadament de forma conjunta en l’espionatge a l’extresorer. Martínez li va respondre demanant-li que li facilités el «contacte cecilio», sobrenom molt utilitzat per referir-se als membres dels serveis d’intel·ligència. El màxim responsable d’Interior va contestar a la seva mà dreta que li proporcionaria les coordenades «després del Consell [de Ministres]».

«Te n’informo»

Notícies relacionades

El quart i últim missatge va ser remès per Fernández Díaz a Martínez el 18 d’octubre del 2013 i fa referència al contingut dels mòbils proporcionats per l’«informador». «L’operació ha tingut èxit. Te n’informo», va escriure el llavors ministre de l’Interior.

Aquests missatges explicarien la petició de la Fiscalia Anticorrupció al jutge que imputi Fernández Díaz i l’exsecretària general del PP, María Dolores de Cospedal, així com el seu marit, l’empresari Ignacio López del Hierro. La peça 7 de l’esmentada causa investiga si l’espionatge a Bárcenas s’hauria sufragat amb fons reservats i si l’objectiu era sostreure informació sensible per al partit per tal d’amagar-l’hi a la justícia. El juny del 2019, Fernández Díaz va negar estar al corrent de l’anomenada operació Kitchen per espiar l’extresorer del PP. «Me n’estic assabentant ara. No em consta per res», va dir llavors el ja exministre.