Remodelació en el Govern

Buch atribueix el seu cessament a les friccions amb Torra durant els disturbis de l'octubre

Encaixa amb «esportivitat» la decisió del president i la desvincula del divorci amb el PDECat, perquè ell era partidari d'anar cap a JxCat

El ja exconseller manté un acte previst amb Mònica Terribas, que es converteix en una entrevista que acaba emocionat

buchok

buchok

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha encaixat «amb esportivitat» la sorprenent decisió del president, Quim Torra, de cessar-lo pocs mesos abans de les eleccions al Parlament de Catalunya. «Forma part d’aquest treball i el president té la llibertat de prendre aquesta decisió i jo la respecto». 

Buch tenia previst l’acte de clausura de l’Escola d’Estiu a l’Institut de Seguretat Pública a Catalunya (ISPC) a les 12.30 hores i ha mantingut el pla. El presentava la periodista Mònica Terribas, que tenint en compte els fets, ha oblidat el pla previst per fer una entrevista que ha aconseguit treure més que aquesta valoració inicial, la més formal. Repreguntat una vegada i una altra, Buch ha deixat entreveure els motius que han impulsat Torra a prendre aquesta decisió.

Per Buch no té relació amb la desvinculació del PDECat amb JxCat, perquè ell era partidari de seguir el camí dictat des de Waterloo per Carles Puigdemont. Sí que ha donat a entendre que les friccions amb Torra han sigut freqüents i gairebé sempre relacionades amb actuacions dels Mossos d’Esquadra en disturbis protagonitzats per manifestants independentistes. Era una cosa coneguda, tot i que aquesta ha sigut la primera vegada que ho admetia públicament.  

Repreguntat per Terribas, ha explicat que la seva posició durant crisis com els enfrontaments entre policies i manifestants del mes d’octubre passat després de la sentència contra els líders del procés, durant els quals es van viure moments que no s’havien viscut «els últims 50 anys», va ser de no dir als «professionals» –és a dir, als Mossos– com havien de fer la seva feina. En altres paraules, la tensió que es va viure durant aquell episodi i d’altres entre Buch i Torra es va deure a la pressió que Torra va exercir perquè Buch intervingués en les decisions que estava prenent la cúpula dels Mossos per afrontar els desordres públics. 

Sobre l’experiència que ha suposat estar durant més de dos anys al capdavant de la Conselleria d’Interior, Buch ha explicat que es tracta d’un treball ingrat. «Tots volen el plat net sobre la taula, però algú ha de netejar-lo, tot i que això suposi rebre moltes crítiques, fins i tot procedents del teu propi grup [parlamentari]», una altra reflexió que ha deixat anar sobre la falta de recolzament que va trobar durant dies com els d’octubre al si del seu propi partit. 

La periodista Terribas havia de presentar un acte de clausura presidit per Buch al final de dos dies de les jornades de l’Escola d’Estiu a l’ISPC. Però minuts abans que això succeís, Buch ha sigut cessat per Torra. Una reacció que ha agafat per sorpresa el mateix conseller, que ha mantingut el programa previst i s’ha prestat a respondre a les preguntes de Terribas, que les ha fet totes. 

Notícies relacionades

Al final, quan la periodista li ha preguntat què faria a partir d’ara, Buch s’ha emocionat al recordar que ha sigut molt dur per a la seva família, que «ha patit» més que ell el que implica la cadira de la Conselleria d’Interior.