Adeu polític

Francisco Serrano deixa el seu escó al Parlament andalús amb crítiques a Vox

Assegura que del seu partit només ha obtingut ingratitud, desdeny i menyspreu des del primer moment»

El jutge estava citat a declarar la setmana vinent per presumpte frau en subvencions públiques

Spain’s far-right VOX  regional candidate Francisco Serrano is flanked by VOX party leader Santiago Abascal before a news conference following the Andalusian regional elections n Seville, Spain December 3, 2018. REUTERS/Jon Nazca

Spain’s far-right VOX regional candidate Francisco Serrano is flanked by VOX party leader Santiago Abascal before a news conference following the Andalusian regional elections n Seville, Spain December 3, 2018. REUTERS/Jon Nazca / JON NAZCA (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

El jutge en excedència i exlíder de Vox a Andalusia Francisco Serrano ha anunciat aquest dimarts la seva renúncia a l’escó al Parlament andalús amb dures crítiques als seus antics companys, a qui acusa d’haver-lo «atacat per recuperar acta i escó». «Només vaig obtenir ingratitud, desdeny i menyspreu des del primer moment», retreu Serrano, que al juliol va marxar del partit ultra i va passar al grup dels diputats no adscrits després d’anunciar-se que la Fiscalia Superior d’Andalusia l’investigava per un presumpte frau en subvencions públiques.

El Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia (TSJA) havia citat a declarar el pròxim dia 8 de setembre Serrano i el seu exsoci a l’empresa Bio Wood Niebla, que va percebre una ajuda estatal de 2,4 milions d’euros que no van tornar, per això, al decaure el seu aforament, el cas passarà ara a la justícia ordinària. «He optat pel que crec que és més digne, per poder defensar-me amb garanties davant un jutjat imparcial a Sevilla, com qualsevol ciutadà», ha avançat el jutge aquest dimarts a Radio Nacional.

En un escrit difós a través de les seves xarxes socials, l’excandidat a la presidència de la Junta en les eleccions autonòmiques del 2018, que va aconseguir la irrupció de la formació en les institucions espanyoles, explica els motius de la seva renúncia, que es produeix just a l’inici de la temporada de sessions plenàries després de l’aturada estival. «Renuncio a la meva acta de diputat, al sou, emoluments i altres prerrogatives inherents al càrrec, inclòs l’aforament, a fi de poder defensar-me com qualsevol ciutadà davant un jutjat ordinari», justifica.

Cansat de la «persecució mediàtica»

No obstant, Serrano no oculta el seu cansament davant els atacs dels seus companys de files. «Estic cansat de tanta persecució mediàtica i política, inclosa la del que havia sigut el meu partit, malgrat la primera versió oficial de respecte i comprensió a una decisió consensuada i que tenia per fi no perjudicar la imatge de Vox», afegeix.

Segons explica, s’ha vist «atacat» per certs sectors de la formació d’ultradreta –«el partit pel qual ho vaig donar tot»–, amb l’únic objectiu de recuperar «una acta i escó que vaig aconseguir amb esforç i entrega a l’esperança, principis i valors que representava Vox, contribuint, activament, al resultat inesperat en les eleccions del 2018». «A canvi, només he obtingut ingratitud, desdeny i menyspreu des del primer moment, des de l’endemà de l’èxit electoral», lamenta.

Decebut amb la política

El jutge detalla que inicialment, i «perquè molts em van insistir», es va passar al grup dels diputats no adscrits per continuar sent parlamentari. Així, afirma que estava disposat a «aguantar la pressió per ser útil i sense perjudicar el que va ser el meu partit», però al final ha arribat a la conclusió que «no val la pena l’esforç, al ser relegat i veure vetada i restringida la possibilitat de presentar iniciatives en defensa d’uns valors amb els quals s’identifiquen milers de votants».

«Vaig entrar en política per aportar i prestar un servei, i no per servir-me’n», assenyala, abans d’expressar la seva «gran decepció», «frustració» i fins i tot «desengany» amb la política.  Segons la seva opinió, uns «arrisquen, ho donen tot per defensar ideals i conquereixen fortaleses a costa de dessagnar-se, i, d’altres, rebent tracte de favor i sense arriscar res, s’aprofiten de les conquestes i bretxes obertes pels primers en muralles abans inexpugnables». «Vaig venir per intentar canviar la política, i no ha pogut ser», reflexiona.

Notícies relacionades

En aquest punt, Serrano també deixa clar que sempre ha defensat «la llibertat de discrepar i, entre d’altres, els valors de mèrit i capacitat, sense privilegiar uns o discriminar i purgar d’altres per simple conveniència, i fins i tot a costa de no respectar el principi de presumpció d’innocència».

Segons afegeix, la seva intenció ara és reprendre la seva activitat professional al despatx d’advocats que va fundar, i que entre altres branques legals porta qüestions de família. Un assumpte que coneix bé, ja que com a jutge va ser inhabilitat pel Tribunal Suprem després de modificar el règim de visites d’un menor perquè aquest assistís a una processó de la Setmana Santa de Sevilla el 2010. Posteriorment, el Consell General del Poder Judicial el va reintegrar a la carrera judicial, tot i que no ha tornat a exercir de jutge. En els últims mesos, el despatx ha ofert els seus serveis a les víctimes de la pandèmia pel coronavirus, el que li ha valgut una queixa de l’Associació Lliure d’Advocades i Advocats de Madrid (ALA) davant el Consell General de l’Advocacia Espanyola (CGAE).