PRESSIÓ AL GOVERN DAVANT EL NOU CURS

Casado, de pla b en pla b

Es queixa que el Govern va amb retard, però presenta la seva estratègia per tornar a les classes només 24 hores abans que ho faci el ministeri

El president del PP coincideix amb la filosofia general que Celáa va donar a conèixer al juny i amb la de Madrid (PP), que Ayuso va anunciar dimarts

undefined54638722 graf5272  madrid  espa a   25 08 2020   el presidente y l de200826163455

undefined54638722 graf5272 madrid espa a 25 08 2020 el presidente y l de200826163455 / Tarekmj

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El PP va donar a conèixer ahir el seu «pla b» per organitzar l’inici de curs. En els últims mesos, Pablo Casado ha presentat altres plans b en l’àmbit jurídic, econòmic i social amb l’objectiu de pressionar el Govern i denunciar la seva deixadesa o la seva falta de reflexos per reaccionar davant el flagell de la pandèmia. En l’estratègia per tornar a classe, no obstant, ho ha fet només 24 hores abans que, avui, es pronunciï (de nou) el Govern. Aquest matí està prevista la reunió entre el Ministeri d’Educació i les comunitats en les quals acabaran de perfilar i actualitzar, segons les últimes dades epidemiològiques, unes orientacions generals que ja van esbossar el mes de juny. I el pla b del PP de Casado, a més, va arribar ahir 24 hores després del que va donar a conèixer el Govern de Madrid, presidit pel seu propi partit. Paradoxa sobre paradoxa.

Casado va improvisar i va voler convertir la tradicional reunió de consellers d’educació del PP (que es fa sempre la vigília de la cita amb qualsevol ministre per coordinar-se) en un acte d’oposició a Sánchez. El líder dels conservadors va improviar en una roda de premsa el dimarts que d’allà sortiria el «pla b» del PP per a la tornada a les classes, obviant el «pla que el Ministeri va donar a conèixer al juny i com si Madrid no hagués presentat el seu (Isabel Díaz Ayuso ho havia anunciat minuts abans que ell comencés a parlar). Així les coses, la paraula del líder es va fer document i, a mitja tarda d’ahir, la direcció va enviar un foli amb unes línies generals que el PP considera necessàries per al nou curs. Res nou ni revolucionari. Moltes coincideixen amb les d’Ayuso que, al seu torn, quadren amb les que la ministra d’Educació, Isabel Celáa, va pactar amb gairebé totes les autonomies al juny; Euskadi i Madrid no les van secundar.

Poder transferit 

Casado va posar negre sobre blanc que vol que el curs sigui presencial, que es reforcin les plantilles i es jugui per la digitalització. A més, va destacar l’ús de la mascareta, la distància física a l’aula i la reducció del nombre d’alumnes. L’element nou respecte al que havia dit el ministeri al juny és la necessitat de fer la prova de detecció de la Covid als professors, una cosa que també va reclamar Ayuso.

Notícies relacionades

L’estratègia del PP és mantenir la pressió sobre el Govern davant el principal repte que en aquests moments presenta la pandèmia: l’inici del curs 2020-21.  I ho fa malgrat que les competències en educació estan transferides, com les de sanitat. Celáa va insistir ahir que cada comunitat haurà de prendre les seves pròpies decisions, tot i que el ministeri ja va donar les seves indicacions globals al juny i avui les actualitzarà.

Acordar, coincidir, continua cotitzant a la baixa en la política espanyola cinc mesos després que el coronavirus ens canviés la vida.