EL LABERINT CATALÀ

Torra colla ERC en la lluita contra els rebrots

JxCat assegura que ha forçat Vergés i Bargalló a implicar-se més

ERC replica que la seva prioritat és la feina i no els grans titulars

zentauroepp54622457 barcelona     24 08 2020  pol tica   quim torra anuncia nuev200824121309

zentauroepp54622457 barcelona 24 08 2020 pol tica quim torra anuncia nuev200824121309 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

La pandèmia i la crisi social i econòmica que comporta no ha sigut un parèntesi en la lluita interna entre els dos socis del Govern. Al contrari, la tensió que ha creat el virus en tota la societat ha agreujat les relacions al si de l’Executiu català des de fa mesos. Ara, amb les noves mesures de restricció i prevenció anunciades amb solemnitat aquest dilluns pel president, Quim Torra, els fidels a JxCat dins el Govern atribueixen aquest moviment a un cop de puny sobre la taula de Torra davant el que consideren com una falta de compromís de les conselleries d’ERC, en especial les de Salut i Educació. Mentrestant, els republicans ho neguen rotundament, afirmen que el treball és constant, però que es va adaptant a una situació que és canviant, i prefereixen quedar-se amb la tasca diària en comptes dels titulars o les controvèrsies.

JxCat assegura que fa setmanes que Torra batalla per aconseguir més mesures anti-Covid per part dels consellers Josep Bargalló (Educació) i Alba Vergés (Salut). En especial, per aconseguir fer proves PCR a les escoles i instituts i abaixar la ràtio d’alumnes per classe, entre altres mesures. Segons aquesta versió, Vergés ha sigut reticent a determinades mesures, entre altres raons, pel seu cost econòmic. També retreuen a Bargalló haver tardat a reaccionar a l’hora de planificar la tornada a les aules i d’haver anunciat mesures insuficients davant els possibles rebrots a les escoles i instituts.

El factor Argimon

En aquest sentit, és paradigmàtic que pocs dies després de l’anunci de Bargalló sobre com es tornaria a les aules, el nou secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en una entrevista a RAC-1, apostés per altres criteris més restrictius, per exemple, quant a nombre d’estudiants per aula. Una reacció que sorprèn per tal com el protocol de tornada a les aules estava acordat entre Educació i Salut. És a dir, que no hi va haver cap pols entre conselleries republicanes, sinó un desmarcatge del mateix Argimon.

I és que la figura del secretari de Salut Pública és un factor clau en aquesta pugna. Després de la renúncia de Xavier Guix, el 28 de maig passat per motius de salut, i després de gairebé dos mesos, el seu substitut va ser Argimon. Fonts de JxCat afirmen que és un home de la seva total confiança i es convertirà en l’autèntic conseller de Salut. El vinculen, a més, a l’etapa de Toni Comín al capdavant d’aquesta àrea, i creuen que bona part del mèrit de les mesures més restrictives (més proves PCR, rastrejos, incorporació a l’aplicació Radar Covid...) per afrontar la nova onada de casos provenen de la seva capacitat de comandament.

ERC afirma que Argimon no va ser una imposició de Torra, sinó un nom de consens, i eviten caure en la provocació de les crítiques de JxCat. Sostenen els republicans que les seves conselleries no han parat de treballar des de l’inici de la crisi i recorden que el 29 de juny Bargalló i Vergès ja van oferir un pla d’«escoles obertes, escoles segures». Prefereixen quedar-se amb això en lloc dels «anuncis pomposos» de determinades xifres de professors o d’altres, sense tenir en compte exactament els recursos disponibles.

Plou sobre mullat

De fet, una de les claus dels xocs interns és que la Conselleria d’Economia està en mans del vicepresident del Govern i dirigent d’ERC, Pere Aragonès, a qui JxCat li retreu haver restringit propostes de plans de xoc per exemple en matèria d’automoció. Una cosa que ERC nega taxativament.

Notícies relacionades

En tot aquest conflicte intern plou sobre mullat. JxCat retreu a ERC la mala gestió a les residències i la falta de diligència al constatar-se que la Covid era alguna cosa més que una grip. Es retreu a Vergés la tardança a substituir Guix. I sobre Bargalló, la queixa és la d’una falta de planificació de la tornada a les aules, quan des del mes de juny se sabia que aquesta seria una qüestió clau.

Així, la compareixença d’aquest dilluns de Torra té una lectura política paral·lela a la de les mesures anunciades: demostrar autoritat i mirar també de penjar-se medalles dins un Govern on JxCat encara es lamenta d’haver cedit a ERC les carteres de més projecció econòmica i social de l’Executiu.