CALENDARI JUDICIAL

Els recursos del procés, pendents de la renovació del TC

La substitució dels magistrats pot retardar una resolució que s'espera per al primer trimestre del 2021

Els primers recursos seran els dels condemnats per desobediència, més senzills que els dels seus companys

Seu del Tribunal Constitucional, a Madrid.

Seu del Tribunal Constitucional, a Madrid. / Efe / Juanjo Martín

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El Tribunal Constitucional continua treballant en l’assumpte a què més esforços ha dedicat els últims anys, el procés, en la confiança de tenir resolts tots els recursos relatius a la sentència del Tribunal Suprem en el primer trimestre del 2021, inclosos els que puguin presentar més dificultat, per tractar-se de polítics que van mirar de continuar en actiu o,  precisament, perquè no formaven part del Govern quan van cometre els fets pels quals se’ls va condemnar per sedició.

Aquests terminis són els previstos sempre que la renovació de l’alt tribunal no es produeixi abans. Fonts de l’alt tribunal han assenyalat a EL PERIÓDICO que el reemplaçament de magistrats, que han vist prolongat el seu mandat al ser necessari l’acord almenys del PSOE i PP per a la seva substitució, podria produir-se abans del previst i això alteraria el calendari que s’han fixat els magistrats que actualment formen part de l’alt tribunal. Aquesta proximitat a un acord entre els grups parlamentaris va deixar de semblar tan improbable després que el Consell General del Poder Judicial posposés els nomenaments que tenia previst realitzar en el seu últim ple.

Reestructuració

En qualsevol cas, les fonts consultades no creuen que la substitució d’un terç dels 12 magistrats que componen el tribunal suposi un canvi de criteri de fons a l’hora de resoldre els recursos en qüestió, sinó que simplement es dilataran els temps per la reestructuració del tribunal que comporta, amb l’elecció de nou president i vicepresident, i la modificació de l’organització de les sales i seccions en les quals es divideix l’alt tribunal.

Entre els que seran substituïts en la pròxima renovació no hi ha cap dels dos magistrats encarregats de la coordinació dels recursos: Cándido Conde-Pumpido, magistrat del Suprem i ex fiscal general de l’Estat, i Antonio Narváez, fiscal de l’alt tribunal abans d’incorporar-se al TC. Tots dos compten amb una experiència reconeguda entre els seus companys en dret penal. A les seves ordres, mitja dotzena de lletrats estan comissionats per encarregar-se de les propostes de resolució de les impugnacions, moltes, coincidents entre els diferents condemnats pel Suprem.

El canvi afecta el president, Juan José González Rivas; la vicepresidenta, Encarnación Roca, i els magistrats Andrés Ollero i Fernando Valdés, el mandat dels quals va acabar el passat 6 de novembre. Cap ha complert els nou anys que marca la Constitució en l’alt tribunal, però estan afectats per la modificació introduïda el 2010 per mirar d’evitar retards en la renovació, per la qual als acabats de nomenar se’ls descompta el temps que es va demorar la seva designació.

Tots en tràmit

Notícies relacionades

Pocs assumptes han suscitat tants recursos com el procés. I, a diferència de les empares per altres matèries, tots s’han anat admetent a tràmit, al no haver-hi jurisprudència constitucional al respecte i tenir prou rellevància. A finals de juliol tots els interposats contra qualsevol de les decisions judicials adoptades, fins i tot pel Congrés al suspendre de funcions els electes per l’aplicació del 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal, estaven ja en estudi.

L’horitzó per al qual s’ha preparat l’alt tribunal és haver resolt abans de Nadal els dels exconsellers Meritxell Borràs i Carles Mundó, per ser els menys complexos, al presentar-se contra una condemna per desobediència. Els dels altres condemnats estaran per al primer trimestre de l’any vinent, tot i que alguns, com els d’Oriol Junqueras, Raül Romeva i Carme Forcadell pràcticament estiguin encara en la seva fase inicial, a l’haver hagut de rebutjar-se prèviament les recusacions de magistrats que van plantejar.