despatx a marivent

Sánchez s'obre a canviar el decret municipal: «Negociarem»

El president intenta apaivagar la revolta de l'oposició i els alcaldes, que s'oposen a cedir els seus estalvis

Insisteix a no revelar el parador de Joan Carles I i es remet a la Casa del Rei, que manté el silenci

20200812-despacho marivent llegada / periodico

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La revolta per la cessió del superàvit municipal dels alcaldes de les principals ciutats i de la majoria dels grups de l’oposició, inclosos els que han estat donant suport al Govern durant aquests convulsos mesos de legislatura, preocupa a la Moncloa. L’Executiu, que vol fer del diàleg territorial una de les seves banderes, té ara els ajuntaments en peu de guerra i s’exposa a una sgreu derrota parlamentària quan es tramiti el polèmic decret, que assenyala que el Govern manllevarà 14.000 milions dels romanents municipals, però tornarà aquesta quantitat durant la pròxima dècada i injectarà 5.000 milions als ajuntaments al llarg d’aquest any i del que ve. Davant aquest escenari, que complica encara més l’horitzó polític, Pedro Sánchez ha anunciat aquest dimecres que està disposat a fer canvis.

«El Govern sempre estarà disposat al diàleg. La voluntat d’arribar a un acord és amb totes les institucions i singularment amb els ajuntaments. Mà allargada, continuem negociant amb els ajuntaments i amb els grups parlamentaris per garantir la tramitació del decret llei», ha dit el cap de l’Executiu després d’entrevistar-se amb Felip VI al palau de Marivent (Palma), en la seva primera reunió oficial des que es va anunciar la sortida d’Espanya de Joan Carles I, a causa de les sospites de corrupció.

El rei emèrit, l’escorta  del qual està pagat per l’Estat, continua en parador desconegut, una situació que ha enterbolit tota aquesta operació, on la Casa del Rei ha pres la iniciativa, si bé en contacte continu amb la Moncloa. No revelar on es troba forma part de les condicions que va posar Joan Carles I per acceptar el seu desterrament del país.

Notícies relacionades

I Sánchez no vol trencar aquest acord. Dimarts de la setmana passada, quan va comparèixer després del Consell de Ministres, el líder socialista va dir primer que desconeixia on es trobava l’excap de l’Estat, i després que qui ho havia de dir era la Casa del Rei, que fins ara assenyala que Joan Carles I és un ciutadà més i que ell ha de decidir si revela el seu lloc de residència. Aquesta vegada, Sánchez s’ha remès a la Corona quan li han demanat explicacions.

«Les converses amb el cap de l’Estat es mantenen en la confidencialitat deguda. Som institucions diferents. Ha de ser la Casa del Rei o el mateix afectat qui ho comuniqui», ha assenyalat el president, que ha acollit amb certa incomoditat les preguntes sobre la recent imputació de Podem com a persona jurídica i de diversos dirigents morats pels possibles delictes de malversació i administració deslleial. Sánchez s’ha limitat aquí a transmetre el seu «respecte a la independència judicial».