CATALUNYA

Torra no preveu firmar aquest dilluns el decret per avançar les eleccions al 4-O

undefined54397821 07 08 2020 el presidente de la generalitat  quim torra  dura200809153301

undefined54397821 07 08 2020 el presidente de la generalitat quim torra dura200809153301 / Marc Brugat - Europa Press

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / EFE

El president de la Generalitat, Quim Torra, no té previst firmar avui dilluns el decret de convocatòria de les pròximes eleccions a Catalunya, cosa que descarta diumenge 4 d’octubre com a possible data electoral.  Aquesta maniobra permetria a l’independentisme fer coincidir la Diada, l’aniversari de l’1-O i la vista del Suprem sobre la inhabilitació de Torra durant la campanya. Altres veus a JxCat consideren en canvi que el president hauria d’esperar que sigui el Suprem el que l’inhabiliti pels llaços grocs.

Així ho han assegurat a Efe fonts pròximes al president, que ha encapçalat una reunió telemàtica amb el vicepresident del Govern, Pere Aragonès; la consellera de la Presidència, Meritxell Budó; el conseller d’Interior, Miquel Buch; la consellera de Salut, Alba Vergés, i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, per seguir l’evolució de la Covid-19 a Catalunya.

Possibles dates

Una de les hipòtesis que s’estudiaven en privat a les files de JxCat –el president no la va arribar a explicitar públicament– era que Torra convoqués les eleccions per al 4 d’octubre, cosa que, d’acord amb els terminis que marca la llei electoral, implicava firmar a l’inici d’aquesta setmana el decret de convocatòria i publicar-lo demà dimarts al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Fonts pròximes al president han assenyalat, no obstant, que Torra «no preveu allargar» la legislatura i que convocarà les eleccions quan constati que la pandèmia torna a estar controlada, després d’unes setmanes de rebrots en diferents punts de Catalunya.

L’opció de celebrar eleccions el 4 d’octubre –tres dies després del tercer aniversari del referèndum unilateral de l’1-O i tres setmanes més tard de la Diada– permetia encaixar la cita electoral entre dates altament simbòliques per a l’independentisme, però no era vista amb bons ulls per diverses veus de JxCat, que preveu culminar el seu procés congressual precisament el 3 d’octubre.

La idea de convocar aviat les eleccions –quan encara queda un any i quatre mesos de mandat– permetria a Torra anticipar-se a la seva possible inhabilitació, ja que a la tornada de l’aturada estiuenca el president haurà d’afrontar un intens calendari judicial.

A l’espera del TSJC

Torra està a l’espera que el Tribunal Suprem celebri el 17 de setembre la vista sobre el seu recurs a la condemna d’un any i mig d’inhabilitació per desobeir l’ordre de la Junta Electoral Central de retirar els llaços grocs dels edificis públics en període electoral. A més, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha fixat per al 23 de setembre la compareixença de Torra com a investigat per desobediència, en una segona causa, per mantenir al Palau de la Generalitat una pancarta amb un llaç groc a favor els presos del procés.

Abans de la seva possible inhabilitació, Torra pot convocar eleccions –han de passar 54 dies després que sigui publicat oficialment el decret de convocatòria–, i és probable que ho faci si la situació de la Covid-19 no torna a descontrolar-se, si bé no és aquesta l’única opció que té el president.

El paper d’ERC

Si s’executa la inhabilitació sense que hagi firmat el decret de convocatòria, es posen en marxa automàticament els mecanismes perquè el Parlament investeixi un nou president de la Generalitat, una carta que podria jugar JxCat, tot i que necessitaria el recolzament no només d’ERC sinó també d’un altre grup o subgrup parlamentari.

Notícies relacionades

Mentre no fos investit un substitut de Torra en la presidència, exerciria provisionalment les seves funcions el vicepresident del Govern, en aquest cas, Pere Aragonès, d’ERC. Si no hi hagués investidura, serien convocades automàticament noves eleccions, que –depenent de la data en què es formalitzés la inhabilitació de Torra– podrien celebrar-se en els primers mesos del 2021.

En qualsevol cas, segons les fonts consultades, el propòsit de Torra no és esperar tant, sinó convocar eleccions quan els indicadors de la Covid-19 s’estabilitzin.