Informe dels juristes

Torra exigeix publicar les resolucions sobre el Rei malgrat el veto dels lletrats del Parlament

«Catalunya és republicana i no reconeix ni vol tenir cap rei», afirma el document

GRAFCAT373. Salt (GIRONA), 5/8/2020.- El presidente de la Generalitat, Quim Torra (c), durante la rueda de prensa ofrecida tras visitar hoy los terrenos donde se ubicará el nuevo Hospital Universitario Josep Trueta, entre los municipios de Salt y Girona. EFE/ David Borrat

GRAFCAT373. Salt (GIRONA), 5/8/2020.- El presidente de la Generalitat, Quim Torra (c), durante la rueda de prensa ofrecida tras visitar hoy los terrenos donde se ubicará el nuevo Hospital Universitario Josep Trueta, entre los municipios de Salt y Girona. EFE/ David Borrat / David Borrat (EFE)

1
Es llegeix en minuts

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha exigit publicar oficialment les resolucions que el Parlament, amb els vots dels grups independentistes, va aprovar ahir divendres sobre la monarquia malgrat els avisos dels lletrats de la cambra catalana.

En concret, el Parlament va aprovar diverses resolucions que van ser objecte de les advertències dels lletrats, en què es declara, per exemple, que «Catalunya és republicana i, per tant, no reconeix ni vol tenir cap rei», alhora que es titlla la monarquia de «delinqüent», i es reprova Felip VI i el Govern central després de la sortida del rei emèrit d’Espanya.

«Ja n'hi ha prou d'aquest color»

Abans de les votacions, Cs, el PSC i el PPC van demanar reconsiderar l’admissió a tràmit de diversos punts de les propostes de resolució independentistes, per considerar que donen efectivitat jurídica a iniciatives prèviament anul·lades pel Tribunal Constitucional (TC), però la Mesa del Parlament va rebutjar la petició.

Notícies relacionades

Els lletrats de la cambra catalana van fer constar, a porta tancada, que aquells punts que puguin xocar amb anteriors advertències del TC no es publicaran al Butlletí Oficial del Parlament, cosa que va suscitar les queixes en el ple del president del grup de JxCat, Albert Batet. Aquest va instar la Mesa a «obrir l’expedient oportú» als funcionaris que es neguin a publicar els punts més polèmics de les resolucions independentistes.

El president de la Generalitat ha fet, des de Twitter, una advertència en aquest mateix sentit: «El ple del Parlament és sobirà. Cap funcionari pot decidir si es publica o no una resolució votada pel ple. Vaja, ja n’hi ha prou d’aquest color», ha remarcat Torra. EFE