ELS JUDICIS DEL PROCÉS

Puigdemont: «Espanya no respecta drets fonamentals»

Considera que la sentència belga sobre Puig confirma que «el Suprem no és competent» per jutjar-los

El president Torra reclama la nul·litat del «judici farsa» i una amnistia per a tots els líders del procés

53855065 59

53855065 59 / THIERRY ROGE (AFP)

2
Es llegeix en minuts

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha felicitat aquest divendres l’exconseller Lluís Puig per la decisió de la justícia belga de rebutjar la seva entrega a Espanya, i ha aprofitat la sentència, un revés per al Tribunal Suprem, per denunciar que «al Regne d’Espanya  no es respecten drets fonamentals».

En un missatge a Twitter, Puigdemont ha considerat que la decisió de la justícia belga demostra que el Suprem «no és competent» per jutjar els líders independentistes. Es refereix al fet que que el tribunal ha rebutjat l’extradició  de Puig argumentant que el tribunal espanyol no era competent per dictar l’euroordre.

«Ho hem denunciat des del primer moment i ho va dir el grup de treball del Comitè de Drets Humans de l’ONU. Ara ho confirma la justícia belga: el Suprem no és competent per perseguir-nos i jutjar-nos. Al Regne d’Espanya no es respecten drets fonamentals. ¡Enhorabona, Lluís Puig!», ha escrit Puigdemont. 

També el president, Quim Torra ha valorat positivament la decisió de la justícia belga i ha reclamat una amnistia per als líders de l’1-O. «El Suprem no ho pot jutjar. Si el Suprem no és competent per jutjar el conseller Puig, no és competent per jutjar-ne cap dels altres».

«Ho hem dit des del primer moment, aquest era un judici farsa. El Suprem no era competent ni legítim, l’única manera dels independentistes de trobar justícia era acudint a Europa. Tal com ha demanat el conseller Puig, demano la nul·litat del judici farsa, l’alliberament de presos i el retorn d’exiliats i amnistia per a tots els represaliats i perseguits en aquesta causa general contra l’independentisme que Europa ha posat al descobert», ha dit Torra.

L’exconseller Toni Comín, sobre qui també pesa una euroordre –tot i que suspesa perquè tant en el seu cas com el de Puigdemont són eurodiputats– ha remarcat que la justícia europea «ha posat al seu lloc» la justícia espanyola. «Una victòria judicial extraordinària», ha dit a Twitter. «Una vegada més la justícia d’un Estat de dret europeu posa al seu lloc la justícia d’un estat europeu que no coneix l’Estat de dret».

Cs apressa a millorar les euroordres

Notícies relacionades

Des del front no independentista, Ciutadans ha reaccionat expressant el seu respecte per «totes» les resolucions judicials però ha reclamat millorar les euroordres per fer-les «més efectives».

En un comunicat, el partit taronja afirma que és «urgent» millorar l’ordre europea de detenció per fer-la «més efectiva» entre els països membres de la UE.