CORRUPCIÓ.CAT

ERC pressiona Torra perquè el Govern es personi en el 3%

Aragonès força que l'Executiu debati què s'ha de fer en la seva última reunió abans de vacances

El president garanteix que la Generalitat hi serà present si es demostra que ha estat perjudicada

vilalta

vilalta

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Les declaracions de les conselleres del PDECat Meritxell Budó (també de Junts) i Maria Àngels Chacón (PDECat), dilluns, van posar en alerta ERC. En la vigília, el vicepresident i líder extramurs d’ERC, Pere Aragonès, havia expressat el seu desig que el Govern es personés, en qualitat de perjudicat, en la causa pel ‘cas 3%’. I les conselleres van replicar que això es faria si es demostrava perjudici per a les arques públiques. És a dir, que era una decisió a prendre en un futur. La d’ahir era, a més, l’última reunió prèvia a la pausa vacacional, després de la qual hi pot haver una convocatòria electoral, on poques decisions de gran transcendència es prenen. La personació podia perdre’s entre els laberints del calendari. 

I per evitar-ho, dilluns a la nit, Aragonès va enviar per ‘e-valisa’ el requeriment formal perquè el Govern intervingués i, així, forçar que es parlés de l’afer aquest mateix dimarts. 

L’‘e-valisa’ és un sistema d’enviament i recepció formal d'escrits que s’utilitza, per exemple, quan es tramiten documents amb advocats. En el text, segons fonts coneixedores, el Departament de la Vicepresidència i Economia «considera» que davant la gravetat del presumpte delicte que investiga l’Audiència Nacional, un frau a l’administració catalana, es podrien haver derivat «perjudicis» a les arques públiques. Circumstància que «fonamenta la personació del Govern» en el judici com a perjudicat. 

Suspicàcia republicana 

Pels republicans, els perjudicis derivats dels anys de presumpta trama de finançament mitjançant obra pública són clars. «Volen marejar la perdiu», van apuntar fons d’ERC.

El mateix dilluns, fonts de l’entorn del president Torra argumentaven, en contra del criteri del PDECat (que havia considerat «partidista» la intenció d’ERC), que la personació com a acusació particular era perfectament possible.

Amb aquests elements, i una llarga referència de conflictes entre JxCat i ERC sobre l’actuació del Govern, per exemple, en el ‘cas Palau’, l’afer va passar a ser l’últim punt del dia en la reunió del Consell Executiu i, segons fonts consultades, no va aixecar especial acritud, «ells envien els alcaldes a atacar la proposta», explica una veu republicana per explicar aquesta certa tranquil·litat.

Intervenció de Torra 

 I després de la reunió, en una roda de premsa i a preguntes dels periodistes, Torra, d’altra banda, es mostra favorable que la Generalitat es personi com a acusació particular en la investigació judicial sobre el ‘cas 3%’. 

Notícies relacionades

Torra va afirmar amb claredat: «Indubtablement que la Generalitat es personarà si hi ha indicis de perjudicis per a la Generalitat, he donat ordre als serveis jurídics que ho estudiïn i si es detecten aquests mínims perjudicis ens presentarem, per descomptat, com a acusació particular».

Fonts dels serveis jurídics consultades per EL PERIODICO confirmen que la intenció inequívoca és que el Govern s’hi personi. Però volen actuar amb precisió, perquè en la interlocutòria judicial s’esmenten molts contractes. I per un altre motiu menys recordat: el 2016 Infraestructures.cat es va personar en el cas embrionari del 3% al Vendrell. Però la justícia va denegar la petició per una possible responsabilitat civil subsidiària. Es tracta d’evitar que torni a succeir. Mentrestant, al foc creuat preelectoral PDECat-ERC, ahir Torra va semblar assumir les tesis republicanes. Per un dia.