RECURS D'EMPARA

El TC revisarà la pèrdua de la condició de diputat de Quim Torra

Entén que la decisió del Suprem sobre el president català té conseqüències polítiques generals

El Suprem revisarà la condemna per desobediència que es va esgrimir el 17 de setembre

zentauroepp54261565 torra200727093549

zentauroepp54261565 torra200727093549 / PAU BARRENA

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El ple del Tribunal Constitucional ha admès a tràmit per unanimitat el recurs d’empara presentada pel president de la Generalitat, Quim Torra, contra les interlocutòries de gener i febrer amb què el Tribunal Suprem va rebutjar deixar en suspens la decisió de la Junta Electoral Central de declarar-lo no elegible per haver sigut condemnat per un delicte de desobediència. Això li va suposar perdre l’acta de diputat, abans que aquesta sentència adquireixi fermesa; el Suprem ha fixat per al 17 de setembre la vista en la qual la revisarà en cassació.

El tribunal de garanties aprecia que en les qüestions plantejades per Torra en el seu recurs es presenta una especial transcendència constitucional perquè l’assumpte suscitat transcendeix del cas concret al poder tenir unes conseqüències polítiques generals. Per a la tramitació que ara s’inicia demana a la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Suprem que remeti certificació de les actuacions que van conduir a les interlocutòries impugnades, així com les parts personades en aquest procediment perquè puguin també fer-ho al Constitucional.

Sense urgència

Notícies relacionades

El tribunal rebutja acordar la suspensió cautelar de les decisions del Suprem, com sol·licitava Torra en el seu recurs, al no apreciar «la urgència excepcional a la qual es refereix l’article 56.6 de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional», que explicaria fer-ho sense escoltar la resta de parts.

El Constitucional no disposa d’excessiu temps si vol que el recurs la tramitació del qual inicia no perdi objecte, perquè la condemna per desobediència en què es va basar l’àrbitre electoral per declarar la seva inelegibilitat serà revisada en cassació pel Tribunal Suprem el pròxim 17 de setembre. Si confirma la inhabilitació a la qual va ser condemnat, aquesta adquirirà fermesa i ja no podrà exercir càrrec públic.