El puigdemontisme deixa en bloc la cúpula del PDECat

Nogueras i Ciuró deixen la direcció, però mantenen encara la militància

Budó creu que Bonvehí ha pres un rumb «que la majoria no comparteix»

mirian-nogueras

mirian-nogueras

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

La construcció del nou partit de Carles Puigdemont i l’intent de l’expresident de carregar-se el partit matriu, el PDECat, promet ser una de les serps d’estiu. Justo quan semblava que el PDECat havia contingut el cop mediàtic de la fundació de Junts dissabte passat i a les 12 hores que David Bonvehí vingués a dir que si l’expresident vol pacte haurà d’acceptar el tarannà de centredreta de l’hereva de CDC, els puigdemontistes van clavar un cop intern als demòcrates. 

Dos membres de la direcció, entre elles, una vicepresidenta, Míriam Nogueras, van dimitir ahir dels seus càrrecs. Ella i Lourdes Ciuró, que també va notificar la sortida de la cúpula al llarg d’ahir, mantenen de moment el carnet de militant a l’espera del que ocorri en la negociació entre el PDECat i el nou Junts.

No és, però, una sorpresa. Nogueras, a més de diputada de JxCat a Madrid, és persona de la màxima confiança de Puigdemont, i era la principal veu en la direcció que advocava per l’‘hara-kiri’ del partit per dissoldre’s, militant a militant, a Junts. 

Ciuró, per la seva part, va ser diputada al Congrés fins que en les últimes eleccions municipals es va presentar com a alcaldable del PDECat a Sabadell. Ella va fer públic a les xarxes socials que estava participant en el naixement de Junts per Catalunya.

Deixa poca empremta

Fonts del partit van assenyalar que la baixa de Nogueras no suposarà un daltabaix organitzatiu. «Feia poc i en les executives ni parlava», comenta una veu que tampoc vol entretenir-se molt en la qüestió. Les dues s’afegeixen a la primera baixa registrada el 23 de juliol, la de Montse Morante.

Notícies relacionades

La responsable de l’àrea d’àmbits temàtics (Ciuró ho era de l’àmbit territorial de Barcelona comarques) va participar en l’operació per la qual l’expresident passés a controlar, legalment, la marca de Junts per Catalunya, una de les cartes principals del PDECat en la negociació entre les dues forces. I ho va fer sense comunicar-l’hi, prèviament, al president del PDECat.

Morante també es va integrar a l’equip de Meritxell Budó a la Conselleria de Presidència. Precisament la consellera va assenyalar ahir, com a reacció a les baixes, que era «obvi» que l’actual direcció del PDECat ha triat un rumb que no comparteix la majoria d’associats del partit.  En una entrevista a Catalunya Ràdio, Budó va assenyalar que la decisió de Nogueras (la de Ciuró encara no es coneixia) «l’honra».