EL DIÀLEG TERRITORIAL

Les absències de Torra i Urkullu ennuvolen la conferència de presidents

El president i el 'lehendakari' confirmen que plantaran Sánchez en la reunió presencial

La cita, divendres a la Rioja, abordarà els rebrots i el repartiment dels fons europeus

undefined45892770 graf8419  vitoria  espa a   14 11 2018  el presidente de la 200730163137

undefined45892770 graf8419 vitoria espa a 14 11 2018 el presidente de la 200730163137 / David Aguilar

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern sol assegurar que la pandèmia ha servit per iniciar una nova etapa de diàleg territorial, en què les conferències de presidents, tantes vegades guardades al calaix, tenien lloc cada setmana, amb la presència de tots els mandataris autonòmics via telemàtica. Però en la primera cita d’aquest tipus que se celebra presencialment des de l’aprovació de l’estat d’alarma, aquest divendres al municipi de la Rioja de San Millán de la Cogolla, algunes coses seran com abans de l’arribada del coronavirus. Sobretot, les absències. Quim Torra seguirà els passos de Carles Puigdemont, que es va absentar de l’última conferència que es va celebrar cara a cara, el gener del 2017, i tampoc hi acudirà aquesta vegada. Iñigo Urkullu farà el mateix i repetirà la plantada que va portar a terme en la trobada de fa tres anys.

Finalment les absències seran dues, perquè la madrilenya Isabel Díaz Ayuso, que havia demanat que la cita se celebrés per videconferència per minimitzar el risc de contagi, es desplaçarà fins a la Rioja, igual que la resta de presidents del PP. Però són prou rellevants perquè ennuvolin la cita, pensada per abordar els rebrots del virus i els 140.000 milions d’euros en fons de reconstrucció que aniran a parar a Espanya després de l’acord de la setmana passada a la UE.

Aquest dijous a mig matí, Torra enviava una carta de resposta a Pedro Sánchez, que el dia anterior li havia demanat per escrit que acudís a la conferència, explicant la seva absència. «Si bé la matèria de la reunió és del meu interès, la forma que heu volgut donar-li i la situació actual de la pandèmia a Catalunya em desaconsellen acudir», va afirmar el president de la Generalitat, la decisió del qual va ser criticada pel PSC i Cs. El to de la missiva és conciliador, però la plantada aprofundeix en el distanciament entre Torra i Sánchez, després que els dos dirigents no s’hagin posat d’acord per reactivar la taula de diàleg sobre el conflicte polític a Catalunya, un fracàs de què s’acusen mútuament.  

«Ja sap que vivim dies crítics i el primer que ha de donar exemple de la restricció de moviments que hem demanat a la ciutadania és el president», continua Torra, que també carrega contra la presència dels Reis, que inauguraran la conferència, perquè la Monarquia «avui està més qüestionada que mai». Com a alternativa, el dirigent de JxCat proposa una trobada bilateral i telemàtica la setmana que ve.

Els motius d’Urkullu són d’un altre tipus. El president basc, a qui la carta de Sánchez tampoc li ha fet canviar de posició, ha decidit no acudir perquè el Govern continua sense posar data per a la comissió mixta del concert, en què s’han de fixar la capacitat d’endeutament i el nivell de dèficit d’Euskadi.

Recerca de consens

Notícies relacionades

La cita, que a partir d’ara tindrà periodicitat mensual (la pròxima serà a finals d’agost, per preparar la tornada a les aules), es presenta complicada per a l’Executiu. Sánchez, segons fonts de la Moncloa, intentarà buscar el consens amb les autonomies, però no serà fàcil d’aconseguir. D’una banda, a l’hora d’abordar el repartiment dels fons europeus, que en principi no es tancarà en aquesta convocatòria, els territoris, inclosos els governats pel PSOE, tenen criteris molt diferents.

De l’altra, són moltes les autonomies que reclamen al Govern que faci més esforços de coordinació en la lluita contra els rebrots. No només ho demanen les comunitats del PP; també ho fan algunes en mans dels socialistes, com Castella-la Manxa. La possibilitat d’adoptar mesures més dràstiques davant el virus sense haver de tornar a recórrer a l’estat d’alarma també serà sobre la taula. El Govern, mentrestant, considera que les comunitats ja tenen les eines necessàries per actuar, i defensa que la coordinació i el contacte continu amb els territoris mai han deixat de ser una realitat. La prova, argumenten a la Moncloa, és la mateixa conferència de presidents.