ENTREVISTA A TV-3

Puigdemont, sobre les eleccions: «Si em presentés i el Parlament m'investís, és clar que tornaria»

L'expresident de la Generalitat defensa la gestió de la pandèmia per part del Govern: «Ha sigut generós i empàtic»

Confirma que ara parla sovint amb Junqueras i que fins i tot aquestes últimes setmanes ho fa més que amb Torra

zentauroepp53882717 27 10 2018 foto d arxiu de carles puigdemont  alemania pol t200726221401

zentauroepp53882717 27 10 2018 foto d arxiu de carles puigdemont alemania pol t200726221401 / DPA

2
Es llegeix en minuts
Pilar García

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont afirma no tenir plans encara sobre si es presentarà o no a unes pròximes eleccions catalanes. Tot i així, ha assegurat, en una entrevista de TV-3, que, en el cas de presentar-se als comicis, encara sense convocar, i guanyar-los, si el Parlament l’investís, tornaria a Catalunya: «Si jo em presentés i el Parlament m’investís, és clar que tornaria».

«Si hagués de prendre aquesta decisió avui [presentar-se a les eleccions], segurament seria que no, però com que la meva vida no es pot planificar més allà d’a una setmana vista, jo no faig plans en aquest sentit», ha dit.

Respecte als últims comicis autonòmics, a la campanya dels quals va prometre sense complir-lo tornar a Catalunya, ha assenyalat que el fet que no es portés a terme la investidura telemàtica ho va impossibilitar: «Tornar per ser detingut gratuïtament i anar a la presó tenia poc sentit».

«Jo no he trencat amb el PDECat»

En l’entrevista, feta pel director de la cadena pública, Vicent Sanchis, l’expresident i líder de JxCat també ha recordat, l’endemà del congrés fundacional del partit després d’arrabassar la marca electoral al PDECat, que ell no ha estripat el carnet d’aquesta formació. «Conec molta gent del PDECat que està amb Junts per Catalunya», ha dit. «Jo no he trencat amb el PDECat», ha remarcat. I fins i tot ha assegurat que «té molt bona relació amb ells» i que vol que tot «acabi bé».

Sobre la seva relació amb el líder d’ERC, Oriol Junqueras, ha confirmat, com ja va dir l'exvicepresident del Govern el cap de setmana passat també en una entrevista a TV-3, que parlen amb regularitat. És més, ha afirmat que «aquestes últimes setmanes» ha parlat més amb Junqueras que amb el president, Quim Torra.

«Des que surt de la presó –ha dit de Junqueras–, hem començat a parlar, com era desig mutu», ha assenyalat després d’afirmar que està «molt content que això passi».

Anys de «malentesos»

«Hem estat massa anys parlant amb mitjancers, a través d’algunes cartes... però parlar, parlar, no havíem parlat mai», ha dit respecte al temps transcorregut després de la seva fugida a Bèlgica. «Gran part d’alguns malentesos que ens han acompanyat en aquests anys d’exili es deuen que no hem pogut tenir una relació directa i fluida», ha argumentat.

Sobre les múltiples tensions de Junts amb ERC, Puigdemont ha considerat «normal» que hi hagi «discrepàncies» entre els socis del Govern, tot i que considera que han «de tractar-se com aliats d’una mateixa trinxera». 

Dèficit «crònic» de la sanitat

L’expresident també ha defensat la gestió de la pandèmia del coronavirus per part de l’Executiu català. «El Govern ha actuat molt bé», ha dit, per apuntar després al «dèficit crònic no resolt de milions d’euros» que pateix Catalunya. «¿Com es pot gestionar bé un sistema sanitari si no disposem de recursos?», s’ha preguntat llançant una crítica a l’Estat.

Notícies relacionades

«Aquest Govern no s’ha amagat, ha donat la cara cada dia... tots. Aquest Govern no ha maquillat les xifres. Ha gestionat en la mesura que ho ha pogut fer», ha respost al ser preguntat sobre la seva opinió en relació amb la gestió  de Torra dels rebrots de Covid, que estan colpejant especialment Catalunya en plenes crítiques de l’oposició a la falta de prou rastrejadors.

«No és just criticar les limitacions de la consellera [AlbaVergés oblidant això», ha dit en al·lusió a la responsable de Salut i enllaçant amb la seva crítica al finançament per part de l’Estat. «El Govern ha sigut molt generós i empàtic», ha dit, després de la qual cosa, preguntat pel drama de les residències d’avis, ha acabat admetent: «Tots sabem que és millorable la gestió a les residències».