reconstrucció post-covid

La Generalitat presenta un pla de 31.765 milions a 12 anys per reactivar Catalunya

El Govern fia el finançament als fons europeus ja aprovats aquesta matinada i a un augment del dèficit fins a l'1%

Torra insisteix que l'emergència sanitària fa impossible donar data avui a les eleccions

20200721 505063 torramo 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Arran de l’acord arribat a les institucions comunitàries, la Generalitat va presentar aquest dimarts el seu pla de recuperació, o reconstrucció de Catalunya. Es tracta de la mobilització de 31.765 milions al llarg de 12 anys, fins a 2032, i els primers 2.800 milions de la qual seran injectats aquest 2020. El pla, detallat per Quim Torra i Pere Aragonès.

La vinculació no és casual. El Govern ja va demandar que si l’import de l’ajuda europea era de 750.000 milions (com així ha sigut, una altra cosa és que hi hagi més préstecs que transferències) i a Espanya li tocaven 140.000, a Catalunya, per demografia, economia i impacte de la Covid-19, li corresponguessin uns 30.000 milions. És a dir, l’import del pla presentat. El Govern, a més, demanda que el dèficit autoritzat a l’administració catalana s’elevi fins a l’1%, per dotar de liquiditat immediata al fons de reconstrucció.

El Govern ha dividit aquest dispositiu, que necessàriament serà canviant, tenint en compte el termini que inclou, en cinc grans eixos i 20 projectes. Destaquen, sobretot, la millora dels sistemes públics de salut i benestar, entre els quals les residències, i la digitalització completa, no només dels sectors productius, sinó de tota la societat.

Sense abaixar salaris

Pel vicepresident, es tracta d’un canvi d’època i d’una crisi «de la qual no pot sortir com es va sortir de la del 2008, és a dir, amb una abaixada de salaris». El pla, segons Aragonès, entronca amb l’agenda 2030 de l’ONU i amb el ‘green deal’ de les institucions comunitàries.

De fet, dels cinc eixos explicats per Torra, és el de la transició ecològica el que s’emporta la major part, uns 16.000 milions, és a dir, la meitat. Aquesta quantia es destina a fi d’assolir els objectius europeus al més aviat possible i preveuen destinar 5.000 milions a l’automoció i mobilitat sostenible amb l’anhela que Catalunya es converteixi en el referent del cotxe elèctric.

Energia verda

Així mateix, entre el pla d’acció climàtica, la promoció de les energies renovables i l’afany de convertir la mateixa Generalitat com la primera productora energia verda i l’increment del parc de vivendes i la seva millora de l’eficiència energètica s’aportaran gairebé 3.900 milions

Entre els diners que ja s’invertiran en aquest 2020, «no esperarem els fons europeus», va asseverar Aragonès, es troben els destinats a la digitalització de les escoles, entre altres motius, per evitar que un altre sever rebrot, i la necessitat de recloure l’alumnat, vagin en detriment de la qualitat de l’ensenyament.

Notícies relacionades

Així mateix, i adaptant el pla per portar la fibra òptica a totes les capitals de comarca, s’hi destinaran 264 milions. Quant als ajuts a la digitalització de les empreses, es faran servir 500 milions.

Torra, a preguntes dels periodistes, va afirmar, d’altra banda, que continua sense tenir al cap la convocatòria de les eleccions, i menys ara, amb diversos rebrots severs de la Covid-19. «La prioritat ara és gestionar la situació d’emergència. Quan el país viu un moment com aquest, la meva voluntat és destinar-hi tots els esforços». Sí que va dir que els episodis pandèmics de les últimes setmanes no han modificat la data que ell té pensada i que, de moment, no ha revelat.