després del funeral d'estat

El Govern central insisteix que la Casa Reial ha de prendre les seves «decisions» sobre el rei emèrit

Calvo remarca que l'Executiu de Sánchez «distingeix molt clarament» entre Felip VI i Joan Carles I

Casado defensa el Monarca i Feijóo opina que aquest debat no és la prioritat

reyok

reyok

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, insisteix que la Casa Reial ha de prendre les seves «decisions» sobre el rei emèrit, Joan Carles I, després de les informacions que s’estan coneixent sobre la seva fortuna oculta en paradisos fiscals, i ha desvinculat aquests fets de Felip VI. Després de l’homenatge a les víctimes de la Covid, Calvo ha remarcat que l’Executiu «distingeix molt clarament el que són assumptes que afecten l’excap de l’Estat, el Rei emèrit, de la impecable tasca que fa Felip VI».

«En aquest sentit, la Casa Reial ha de prendre també les seves decisions i al Govern el que li competeix en aquest afer és reafirmar el paper constitucional del Rei Felip VI i la tasca que fa cada dia al lloc que la Constitució ens situa, com ha sigut el dia d’avui», ha posat èmfasi.

La vicepresidenta del Govern ha reiterat que «en aquest afer» que afecta Joan Carles I «la Casa Real prendrà les seves decisions». Quan li han preguntat si la Casa Reial prendrà amb seguretat aquestes decisions, ha respost: «Té assumptes que debat i que afecten un temps que no és el temps del rei Felip». 

Casado i Feijoó, en defensa

El líder del PP, Pablo Casado, ha reafirmat aquest dijous el suport del seu partit a Felip VI davant els «atacs» que està rebent per part d’«alguns ministres» i ha apuntat que el rei encapçala una institució «essencial» símbol de la «continuïtat històrica d’Espanya».  En aquesta línia, ha manifestat als periodistes que volia enviar «un missatge de suport a la Casa Reial» i «en concret al rei Felip VI». 

«Crec que és una institució essencial, que és el símbol de la continuïtat històrica d’Espanya i per això des del PP defensem la Direcció de l’Estat i a sa majestat el Rei davant els atacs d’alguns ministres del mateix Govern», ha proclamat.

Notícies relacionades

El president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, ha opinat que la prioritat hauria de ser la lluita contra el coronavirus i la «pandèmia econòmica en potència» i no «desviar l’assumpte» per qüestionar la Constitució. «Qüestionar ara la nostra Constitució, la monarquia parlamentària, la direcció de l’Estat o el model democràtic del nostre país... jo no participaré en això, perquè no em sembla raonable, ni prioritari ni procedent», ha avisat. 

Feijóo ha assenyalat que es pretenen prioritzar unes investigacions, com la que afecta el rei emèrit, «per ocultar les altres». «Aquest és un joc molt antic», ha reiterat el president gallec, que ha afirmat que les institucions estan per sobre de les persones que en cada moment les encapçalen. «En aquest moment desviar aquest assumpte cap a d’altres, probablement li pugui interessar a algú. A mi no m’interessa», ha conclòs.