VIATGE A ESTOCOLM

Sánchez transmet a Torra «tot» el seu «suport» per al confinament a Lleida

El Govern central evita la polèmica amb la Generalitat davant dels rebrots a Catalunya

El president assenyala que els nous casos mostren que el sistema de salut «està més ben preparat»

zentauroepp54119449 graf8445  harpsund  suecia   15 07 2020   el presidente del 200715130109

zentauroepp54119449 graf8445 harpsund suecia 15 07 2020 el presidente del 200715130109 / Chema Moya

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El Govern insisteix en el seu missatge de tranquil·litat i mà estesa a les autonomies davant el continu degoteig de rebrots dels últims dies. Especialment a Catalunya, amb Lleida i l’Hospitalet com a principals casos. Davant de les mesures de confinament dictades pel Govern, Pedro Sánchez ha volgut deixar clar que Quim Torra pot comptar amb «tot» el seu «suport».

Dilluns passat, dia en què la jutge va vetar el confinament parcial que en un primer moment havia ordenat la Generalitat, el cap de l’Executiu i el president van parlar per telèfon. Sánchez li va transmetre que podia comptar amb el Govern, que ell no pensava entrar en la polèmica. L’endemà, quan el Govern va anunciar l’aprovació d’un decret per restringir la mobilitat al Segrià, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va recolzar la iniciativa.

L’Executiu vol mantenir la concòrdia amb les autonomies en la lluita contra el coronavirus, no «entrar en el soroll polític» sobre aquest complex assumpte, assenyalen fonts de la Moncloa. També amb la Generalitat, que tant va criticar el Govern central durant els mesos d’estat d’alarma. L’entorn de Sánchez no oblida les paraules de la consellera de Presidència, Meritxell Budó, que a mitjans d’abril va dir que en una Catalunya independent «no hi hauria hagut tants morts ni tants infectats». Però l’últim que desitja l’Executiu en aquest moment és alimentar les declaracions creuades.

«Vaig parlar amb el president Torra fa un parell de dies. Ells tenen tot el recolzament del Govern central per fer front al brot», ha dit aquest dimecres Sánchez des de Suècia, on s’ha reunit amb el primer ministre del país nòrdic, Stefan Löfven, per abordar els fons de reconstrucció davant del transcendental Consell Europeu que se celebrarà a Brussel·les entre divendres i dissabte d’aquesta setmana.

«Més mitjans»

Segons el president del Govern, els rebrots no són necessàriament una «informació negativa», perquè «mostren que el sistema de salut té més mitjans per avançar-se a la resposta» i que «els governs autonòmics estan més preparats que abans per confinar, per fer proves i rastrejos».

«Sempre hem traslladat el mateix missatge: les autonomies tenen la màxima col·laboració per posar l’espatlla i controlar el virus. Que hi hagi rebrots no ha de significar una mala notícia. Tenim un sistema de salut cada vegada més ben preparat. La capacitat anticipatòria és avui molt més gran que fa uns mesos», ha insistit el cap de l’Executiu.

Notícies relacionades

Tot i així, Sánchez ha assenyalat que no renuncia a tornar a aplicar, arribat el cas, l’estat d’alarma, potser de forma parcial, aplicat només a determinat territori. Però no ara. «No m’agradaria fer un titular d’això, perquè crec que no és el moment», ha conclòs.