EN FUNCIONS

Lesmes reclama per quarta vegada a les Corts la renovació del Poder Judicial

El president del CGPJ insisteix en la necessitat de la renovació, malgrat la repetició electoral i la pandèmia

El mandat de cinc anys de l'actual consell va caducar el desembre del 2018

lesmes

lesmes / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmesha tornat aquest dimecres a reclamar la renovació de l’òrgan de govern dels jutges. Per a això ha remès cartes a les presidentes del Congrés i del Senat, Meritxell Batet i Pilar Llop, en què els recorda «la necessitat de donar compliment al disposat a l’article 568 de la llei orgànica del Poder Judicial», que encomana als presidents de les dues cambres adoptar les mesures necessàries per renovar el Poder Judicial, el mandat del qual va vèncer el 4 de desembre del 2018.

Es tracta de la quarta ocasió en què el president del Poder Judicial s’adreça als presidents de les cambres legislatives instant-los a procedir a la renovació del CGPJ. El 10 de gener del 2019 va dirigir una primera missiva als llavors presidents del Congrés i del Senat, Ana Pastor i Pío García Escudero, en vista que, transcorregut més d’un mes des de l’acabament del mandat, no s’havia produït la designació dels nous vocals.

Va tornar a remetre cartes amb la mateixa petició als nous presidents de les cambres, Meritxell Batet i Manuel Cruz, el 10 de juliol següent, i va reiterar la demanda el 23 de desembre passat, ja amb Batet i Llop al capdavant del Congrés i del Senat, respectivament.

Conscient de les circumstàncies

El president del TS i del CGPJ diu ser conscient «que les circumstàncies produïdes durant l’any 2019 (amb la dissolució anticipada de les cammbres i la celebració de dos processos electorals) inevitablement van condicionar la culminació del procés de renovació i certament, aquest any 2020, s’ha produït al nostre país una situació totalment imprevista, derivada de la dura crisi sanitària i de la declaració durant mesos de l’estat d’alarma, que, també, és obvi, ha incidit en aquest procés, com ho ha fet, lamentablement, en l’activitat ordinària de totes les nostres institucions».

Notícies relacionades

«No obstant, finalitzat ja l’estat d’alarma i superats els moments més durs de la pandèmia, crec necessari tornar a recordar aquest mandat legal de l’article 568 de la llei orgànica del Poder Judicial, sol·licitant que les mesures que ha d’adoptar aquesta cambra per al seu efectiu compliment siguin adoptades al més aviat possible», insisteix.

Lesmes va iniciar els tràmits per a la renovació del consell el 3 d’agost del 2018, quatre mesos abans de la data d’expiració del mandat, tal com disposa la LOPJ, al donar trasllat als llavors presidents del Congrés i del Senat de l’acord pel qual es disposava l’inici del procediment per a la renovació. El 26 de setembre següent els va remetre, així mateix, les candidatures a vocals del consell pel torn judicial definitivament proclamades.