21 set 2020

Anar al contingut

CLAVEGUERES POLICIALS

El jutge reprèn l'operació Kitchen amb l'ex número dos d'Interior

Torna a citar a declarar com a imputat el que era secretari d'Estat amb Fernández Díaz

El magistrat conclou les primeres peces contra l'excomissari Villarejo

Ángeles Vázquez

El jutge reprèn l'operació Kitchen amb l'ex número dos d'Interior

JOSE LUIS ROCA

Al laberint de la més d’una vintena de peces que formen el ‘cas Tàndem’, el principal imputat del qual és l’excomissari José Manuel Villarejo, cada una porta un ritme. El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón ha reprès ara la relativa a l’operació Kitchen, en què vol esbrinar si la policia va investigar il·legalment l’extresorer del PP Luis Bárcenas per saber si guardava dades comprometedores del partit. El magistrat ha tornat a citar a declarar com a imputat el que era número dos d’Interior en l’etapa de Jorge Fernández Díaz. 

L’exsecretari d’Estat de Seguretat Francisco Martínez tindrà, el dilluns vinent, una segona oportunitat per desvincular-se de les pràctiques policials si més no qüestionables en què ha sigut implicat per altres imputats, com el comissari Enrique García Castaño, ‘el Gordo’, que va dir que li havia entregat un ‘pen drive’ amb telèfons clonats de Bárcenas. 

Sota secret

La primera vegada que va ser citat a declarar, Martínez es va negar a fer-ho apel·lant al secret del sumari que regeix en aquesta peça. Al juny, el magistrat el va aixecar parcialment i es va saber que Interior no guardava en els seus registres res relatiu a l’operació Kitchen, com havia dit l’ex número dos de la Policia Eugenio Pino en la seva primera compareixença davant el jutge en aquesta causa.

En canvi, la Direcció General de la Policia va admetre en un informe remès a l’Audiència Nacional que en aquesta operació van participar «funcionaris adscrits» entre els anys 2013 i 2015 a «la direcció adjunta operativa de la Policia, així com a la Comissaria General d’Informació». També constava «la utilització de col·laboradors o informadors, alguns dels quals rebien una remuneració periòdica a canvi de la informació facilitada».

Per la seva banda, el jutge ha obert judici oral en dues peces més del ‘cas Tàndem’, en el qual s’investiguen les clavegueres policials: la relativa a un bufet d’advocats que va contractar al comissari jubilat Villarejo, que continua en presó provisional, per espiar els socis que el deixaven per un altre, i una en la qual s’ha investigat el marit de la presentadora Ana Rosa Quintana per unes pràctiques similars amb un altre exsoci.