BARÒMETRE DEL JULIOL

Enquesta CIS: el PSOE manté 11 punts d'avantatge respecte al PP després de l'estat d'alarma

Els populars i Unides Podem creixen, mentre que Vox i Ciutadans retrocedeixen

La majoria dels espanyols reclamen mesures més dures per frenar el coronavirus

w-cis-julio-2020

w-cis-julio-2020

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Coses del CIS: la mateixa setmana en què un estudi reflectia que gairebé la meitat dels espanyols té una opinió pitjor sobre el Govern per la gestió de la Covid, el baròmetre de juliol del mateix Centre d’Investigacions Sociològiques, elaborat només una setmana després que l’anterior, consolidava ahir l’avantatge d’11 punts que mantenia el PSOE sobre el PP abans del final de l’estat d’alarma. És la primera enquesta d’aquest organisme efectuat després de l’aixecament de les restriccions i els socialistes es mantenen 11 punts davant els populars, igual que en el sondeig del juny.

El baròmetre torna a situar el PSOE al capdavant, amb una estimació de vot del 32,1%, nou dècimes més que al juny, si bé el PP també avança 1,2 punts, fins al 21,2%, quedant la distància entre tots dos en 10,9 punts. Unides Podem també s’anota una pujada respecte a l’estudi de juny, arribant a un recolzament del 12,1% (set dècimes més), mentre que, al contrari, tant Vox com Ciutadans perdrien suport. Els ultres cauen gairebé un punt, fins a l’11,6%, i els taronges tornen a perdre manxa i es queda en el 8,8%, sis dècimes menys que al juny.

Mesures més dures

Aquests resultats contrasten amb un altre estudi del CIS conegut aquesta mateixa setmana segons el qual gairebé la meitat dels espanyols tenen una opinió pitjor sobre el Govern per la gestió de la Covid. Un 45,8% reconeixen que la imatge que té de l’Executiu de coalició PSOE-Unides Podem ha empitjorat, davant un 28,1% que asseguren que ha millorat i un 18% que afirmen que continua igual. Al baròmetre d’aquest dimecres, la immensa majoria dels espanyols creu que les decisions que s’han pres per frenar la pandèmia han sigut necessàries, però 6 de cada 10 consideren que, davant de l’evolució actual de la situació, caldria adoptar algunes mesures de control i aïllament més exigents.

Notícies relacionades

Gairebé el 97% dels entrevistats diuen sentir-se molt o bastant preocupats amb els efectes d’aquesta crisi sanitària. El 88,9% consideren que és convenient abordar reformes en la sanitat pública, sobretot dedicar-hi més recursos econòmics (97%), augmentar les plantilles (96,2%), incrementar les instal·lacions i els recursos dedicats a prevenir i abordar les epidèmies (92,9%) i reforçar la coordinació entre comunitats autònomes (92,6%).

Malgrat el degoteig de notícies sobre les presumptes finances irregulars del rei Joan Carles que investiga la fiscalia i el debat sobre la seva possible sortida del palau de la Zarzuela, la monarquia només és esmentada com un problema del país per un 0,5% dels espanyols.

  • Segueix tota l’actualitat política al canal de Telegram d’EL PERIÓDICO