Suspens doble a l'estratègia de Casado

El líder del PP fracassa amb la seva aposta per Iturgaiz i veu com triomfa el moderat Feijóo

Iglesias s'enfonsa en el seu primer examen després d'haver entrat en el Govern central

undefined53963482 ourense  02 07 2020   el presidente del partido popular  pab200712221604

undefined53963482 ourense 02 07 2020 el presidente del partido popular pab200712221604 / Brais Lorenzo

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

L’alegria d’Alberto Núñez Feijóo va contrastar aquest diumenge amb l’ànim de Pablo Casado. La quarta majoria absoluta del líder gallec, que ha fet una campanya personalíssima i amagant les sigles del PP, té un sabor agredolç per al president dels populars. Feijóo ha demostrat que el seu galleguisme «assossegat i moderat», com ha dit tantes vegades, triomfa. Un estil molt diferent del del seu cap de files, que ha vist també com la seva aposta personal a Euskadi, el candidat Carlos Iturgaiz, ha fracassat. L’operació que va iniciar el febrer, quan va fer fora un altre baró centrista (Alfonso Alonso), per tancar la primera coalició entre PP i Ciutadans, li ha sortit malament. Una vegada més les urnes assenyalen que l’aliança de dues sigles no suposa la suma dels seus dos electorats. Junts han aconseguit 60.299 vots, menys de la meitat que el 2016 per separat. 

Feijóo, amb Alonso i Juan Manuel Moreno, president de la Junta d’Andalusia, van ser els tres dirigents autonòmics que l’any passat van alçar la veu contra Casado pel procés de dretanització que havia imprès al PP. Després del daltabaix en les generals d’abril, quan els conservadors es van enfonsar fins als 66 escons, els tres li van demanar que es moderés, un verb que Casado no ha acabat mai de conjugar. Ser líder del PP amb Vox no és fàcil, insisteixen al seu gabinet. La seva estratègia, no obstant, no li dona rèdits, perquè els ultres van créixer entre abril i novembre en el Congrés (de 24 a 52) i, ara, a Euskadi, amb un representant del PP dur, ha perdut escons (de nou a cinc) i Vox ha entrat per primera vegada al Parlament, amb un escó. 

El successor natural

I Feijóo és el que va decidir no entrar en la carrera per succeir Mariano Rajoy el 2018, malgrat que una bona part del partit el veia com el seu successor natural, un llast permanent per a Casado. No van passar desapercebuts a la seu de Gènova els tuits que ahir a la nit van escriure Moreno i Alfonso Fernández Mañueco, president de la Junta de Castella i Lleó, lloant la centralitat i la moderació de Feijóo. 

En la planta noble dels populars, l’estratègia va consistir a celebrar com a pròpia la victòria de Feijóo i oblidar-se de la derrota a Euskadi. «El model Casado-Feijóo s’ha imposat al model Sánchez-Iglesias (...) Serà l’avantsala d’un triomf del PP a Espanya», va afirmar el secretari general del PP, Teodoro García Egea, amb referència als mals resultats de Podem i els socialistes i obviant el diferent tarannà entre el president del PP i el líder de la Xunta.

En una roda de premsa passada la mitja nit, García Egea va assegurar que, malgrat la derrota, Iturgaiz ha de «construir una alternativa» al PNB i a Bildu. I va abundar en la idea, remarcada des que Casado va arribar a la presidència, que és «la fragmentació del centredreta» la que penalitza el PP a les urnes.  

«Autocrítica» d’Iglesias 

L’altre perdedor de la nit va ser Pablo Iglesias. Unides Podem va encadenar una doble patacada. S’ha quedat fora del Parlament gallec i ha dilapidat la meitat de la seva representació a la Cambra basca. «El nostre espai polític ha patit avui una derrota sense pal·liatius (...) Ens toca fer una profunda autocrítica i aprendre dels errors que sens dubte hem comès», va escriure Iglesias en un fil a Twitter. 

Notícies relacionades

Eren els primers exàmens a les urnes dels morats després d’haver entrat al Govern central i el resultat ha empitjorat els sondejos. El vicepresident segon ha vist com als dos territoris s’han quedat molt lluny dels seus competidors d’esquerres i han sigut superats pels socialistes, a més de pel BNG a Galícia i per Bildu a Euskadi. I la desfeta de Podem, de retruc, també va deixar un regust amarg en el PSOE. Pedro Sánchez no va poder capitalitzar ni l’enfonsament dels morats ni el fet d’ocupar la presidència de l’Executiu central. El secretari general va intentar marcar distàncies quedant-se en la Moncloa i va ser el secretari d’Organització del PSOE i ministre de Transport, José Luis Ábalos, el que va donar la cara a la seu. El dirigent socialista va admetre els mals resultats tot i que va afegir que, almenys, «tampoc han anat per enrere».

Ciutadans va aconseguir entrar al Parlament basc amb un diputat gràcies a la coalició amb el PP i ha tornat a topar amb la porta de la Cambra gallega, on només hi haurà diputats del PP, BNG i del PSOE gallec.