EL QUALIFICA DE «DRAMÀTIC»

Casado crida a reflexionar per què Bildu té més recolzaments que PSE, Podem, PP i Cs junts

Reivindica l''esperit d'Ermua' i denuncia que «en tot just un any s'hagin acostat 40 terroristes» a presons basques o comunitats limítrofes

20200713 503727 casadomo 1 1 / periodico

4
Es llegeix en minuts

El president del PP, Pablo Casado, ha assegurat que els resultats al País Basc han de portar a «reflexionar» per què és «dramàtic» que Bildu hagi aconseguit més recolzaments «que totes les forces de representació nacional juntes i sumades». Al seu entendre, «alguna cosa estarà fent malament la societat espanyola» si això està passant.

Així s’ha pronunciat en l’acte ‘La resistència de la dignitat’ en homenatge a Miguel Ángel Blanco, que ha inclòs una ofrena floral en record del regidor assassinat per ETA fa 23 anys. Hi han intervingut també la presidenta de la Fundació Miguel Ángel Blanco, Mari Mar Blanco; la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida.

Casado ha lamentat que «més del 70% de l’arc parlamentari» al País Basc estigui ocupat pel PNB i Bildu, dos partits que, segons ha dit, «o bé demanen beneficis penitenciaris», «girar full» de l’ocorregut en el passat amb ETA o «no condemnen 850 crims, molts impunes».

Més escons que la resta

Però el líder del PP ha assenyalat que hi ha «una cosa més dramàtica» que els ha de fer «reflexionar»: «Bildu té més parlamentaris que totes les forces de representació nacional juntes i sumades. Bildu té més diputats que el PSE, Podem, el PP, Cs i Vox», ha emfatitzat, en al·lusió als 22 escons aconseguits per la formació ‘abertzale’ davant els 10 dels socialistes, els sis dels morats, els cinc de la coalició PP+Cs i un de Vox.

Dit això, Casado ha recalcat que «alguna cosa estarà fent malament la societat espanyola». «I sens dubte, alguna cosa hem de començar a fer els que som en aquest acte, perquè si no, seria millor dedicar-se a una altra cosa», ha asseverat.

També ha al·ludit a la victòria d’Alberto Núñez Feijóo a les eleccions gallegues d’aquest diumenge assegurant que «afortunadament» Galícia comptarà amb «un gran president que continuarà reivindicant els valors del PP, com ha fet sempre».

El PP continuarà defensant la memòria de les víctimes

El president del PP ha reivindicat l’esperit d’Ermua al crit de ‘Ja n’hi ha prou’ i ha assegurat que és una cosa que no poden «abandonar mai». «Miguel Ángel Blanco es va dedicar a la política sabent que el podien matar. Recordem per què va morir i per què va triar arriscar la seva vida per defensar uns valors que segueixen en risc», ha manifestat, per afegir que les víctimes han donat sentit a la seva vocació política.

Casado ha assenyalat que igual que llavors van dir ‘no’ davant del «xantatge» d’ETA, ara han de continuar dient ‘no’ malgrat que no es juguen la vida, «per molt que els intentin receptar la conveniència política i electoral per començar a dir ‘sí’ o ‘què hi fa’».

El líder del PP ha lamentant que molts joves no sàpiguen qui va ser Miguel Ángel Blanco i ha dit que això els ha de fer «reflexionar» sobre quina societat estan llegant a les noves generacions. Al seu entendre, «una nació seriosa ha d’homenatjar les seves víctimes, que són el pilar que l’ha fet avançar».

Bildu té més «poder que mai»

Casado ha garantit a Mari Mar Blanco que el PP continuarà defensant al Parlament de Vitòria «la memòria, la dignitat, la justícia i la veritat de les víctimes del terrorisme». A més, ha afirmat que el que està passant «no es pot admetre», perquè «en tot just un any s’han acostat 40 terroristes» a presons del País Basc o a comunitats limítrofes.

També ha defensat peticions que estan fent associacions com l’AVT perquè hi hagi imprescriptibilitat dels assassinats perquè «són crims de lesa humanitat i un genocidi», ja que «a les víctimes se les assenyalava per qui era». A més, ha remarcat que ha de fer una col·laboració efectiva dels etarres en l’esclariment dels assassinats per a «qualsevol progressió de grau o benefici penitenciari», mentre ha demanat una condemna més gran als ultratges, com el de la setmana passada a la tomba del socialista Fernando Buesa.

Prèviament, Mari Mar Blanco ha lamentat que els hereus d’ETA tinguin «més poder polític que mai», com mostren els resultats de les eleccions basques, i que «es vantin de proclamar com condicionen les polítiques d’Estat». «Entre els parlamentaris tenim tres expresos terroristes», ha manifestat a l’acte, on ha esclafit a plorar al recordar la recent mort dels seus pares per coronavirus.

Notícies relacionades

Per la seva banda, l’alcalde de Madrid ha dit que els poders públics han de fer un esforç per preservar «el relat del que veritablement va passar» per «no blanquejar i oblidar el que va passar aquells anys». En aquest sentit, ha saludat la carta que la Fundació Miguel Ángel Blanco ha enviat als joves perquè «sàpiguen què va passar», perquè «no hi havia conflicte i lluita» sinó «uns que posaven les pistoles i d’altres el clatell».

També el president del PP de Madrid, Pío García Escudero, ha demanat mantenir la memòria viva i «combatre» com es vol «canviar la història». Segons la seva opinió, l’«obligació» del Partit Popular és impedir que «es tergiversi la veritat» a fi que es mantingui la «història autèntica».