COM A FACTOR DE COHESIÓ

Torra demana normalitzar l'ús del català «per prestigiar-lo»

Ha definit la llengua com el nervi d'una nació, i «si falla, falla tot», per la qual cosa ha lamentat la situació que travessa

zentauroepp53975689 torra200703123847

zentauroepp53975689 torra200703123847 / Toni Albir

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat aquest dissabte defugir polèmiques sobre el català i defensar una llengua en positiu, «per prestigiar-la» i com a factor de cohesió.

Ho ha dit a Montserrat durant la roda de premsa de presentació del programa ‘Camins del català’, una iniciativa de la Direcció General de Política Lingüística per difondre i donar projecció a rutes que tinguin com a eix el català, segons un comunicat de la Generalitat.

Ha definit la llengua com el nervi d’una nació, i «si falla, falla tot», per la qual cosa ha lamentat la situació que travessa, que considera delicada, i ha demanat a ciutadania i institucions un esforç col·lectiu per normalitzar el seu ús social i prestigiar-la.

Torra ha presentat el projecte ‘Camins del català’ com una iniciativa cultural que pot ser també un bon punt de partida de turisme cultural.

Turisme cultural

Per això ha recordat que una de les prioritats del Govern per a aquest estiu és potenciar el turisme, un dels sectors d’activitat més afectats per la crisi de la Covid-19.

També ha recordat que el Govern ha impulsat la campanya turística ’Catalunya és casa teva’, «la inversió més important en promoció turística que s’ha fet fins ara al país en una campanya»: 7,4 milions d’euros.

«Volem transmetre el missatge que fer turisme a casa és també fer país en un moment difícil com l’actual per al nostre sector turístic», ha defensat.

Ha destacat la importància del turisme cultural, no només en termes d’impacte econòmic, sinó també en termes de «coneixement, plaer i conservació del patrimoni cultural».

Ruta de la llengua

La directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, ha detallat el programa de ‘Camins del català’: aglutina propostes de rutes fetes per conèixer el català en el context territorial, com parlants, personatges, toponímia i dialectes, i vàlides per als coneixedors del català i per als qui s’inicien.

La primera ruta que es posarà a disposició de la gent és la Ruta de la Llengua Homilies d’Organyà, amb punts d’interès en tots els territoris de parla catalana: Organyà, Montserrat, Prades, l’Alguer, Beniarjó-Gandia, Folgueroles, Castelló i Andorra.

La ruta té el suport de Política Lingüística i també de la Generalitat Valenciana, del Govern de les Balears, d’ajuntaments i de la Diputació de Barcelona, la de Lleida, de Tarragona i Girona.

En tots els punts s’aixecarà un monòlit de l’escultor Ramon Maria Jounou que simbolitza un moment o concepte clau per al català, i per això Torra ha visitat el ja instal·lat al camí dels Degotalls de Montserrat.

Notícies relacionades

Precisament Torra va participar fa cinc anys, com a historiador i president d’Òmnium Cultural, en la inauguració del monòlit del quilòmetre 0 de la ruta, a Organyà.

La web Llengua catalana de Política Lingüística serà el reposador de totes les rutes, tant de les noves com de les existents, a la pàgina de la Generalitat.