comissió de reconstrucció

El Govern central pacta amb Cs els capítols de sanitat, economia i la UE per a la reconstrucció

El partit taronja ha anunciat el seu vot a les conclusions de la Comissió de Reconstrucció

El PSOE i el PP, més a prop en el tema europeu i sanitari

zentauroepp51399807 sanchez arrimadas200613170504

zentauroepp51399807 sanchez arrimadas200613170504 / FERNANDO VILLAR

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern ha aconseguit que Ciutadans voti en el Congrés a favor de les conclusions finals de tres dels quatre grups de treball que formen part de la Comissió per a la Reconstrucció Social i Econòmica després de la crisi de la Covid-19. El partit d’Inés Arrimadas donarà suport a l’Executiu de Pedro Sánchez al grup de Reactivació Econòmica, el de Sanitat i Salut Pública i el de la Unió Europea, a canvi que la Moncloa n’accepti –de moment– més de 20 d’esmenes.

En concret, Ciutadans ha aconseguit el compromís d’un centre espanyol de salut pública, que «desplegarà les competències de l’Estat en matèria de salut pública i sanitat exterior». També afegeix que el Govern estudiarà la creació d’un «cos sanitari de reserva», que pugui ser mobilitzat davant una emergència. Impulsar una nova Estratègia Nacional de Salut Mental i un Pla Estratègic de Prevenció del Suïcidi són altres d’aquestes mesures.

En matèria de reactivació econòmica, els taronja han convençut el Govern del PSOE i Unides Podem de la necessitat de «flexibilitzar» els ertos i de «regular el teletreball». Finalment, en l’àmbit de la UE, Ciutadans ha pactat que les conclusions del grup de treball incloguin un mecanisme de supervisió de l’espai Schengen «per evitar possibles abusos dels Estats membres a l’hora de tancar fronteres dins de l’espai comú», i la creació d’un espai turístic únic europeu, la ‘Marca Europa’.

Acord de mínims amb el PP

Durant el matí d’aquest dimecres, cadascun dels quatre grups es reuneix per debatre i votar les esmenes presentades pels diferents grups parlamentaris als esborranys de conclusions i definir els documents finals.

Notícies relacionades

Precisament, el PSOE i el PP van filar aquest dimarts a la nit un acord de mínims sobre la UE en la comissió de reconstrucció, segons va avançar Pilar Santos.

Fins ara, la sintonia entre els dos partits només es preveia en el grup que analitza el sistema sanitari. L’entesa, per contra, entre populars i socialistes ha sigut impossible en polítiques socials i econòmiques, segons aquestes mateixes fonts.