els comptes de la crisi

El Govern reformularà els pressupostos per la Covid a finals de juliol

La portaveu remarca que es contractarà més de 5.000 docents per a la reobertura del curs escolar

Budó mostra disposició a reunir la taula de diàleg, però acusa el Govern de no tenir voluntat de concretar-la

08/10/2019 La consellera Meritxell Budó

08/10/2019 La consellera Meritxell Budó / DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

La portaveu del Govern i consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha afirmat, respecte al debat d’aquest dimecres al Parlament sobre la gestió de la Covid-19 i de la reconstrucció, que «s’ha de poder produir el debat en profunditat i les conseqüències econòmiques i socials de la crisi i hi ha d’haver propostes». Entre aquestes, xifres econòmiques en el marc del pla de la comissió per a la reconstrucció social i econòmica. «A finals de juliol presentarem la proposta de reformulació» dels pressupostos del 2020, ha precisat Budó.

Respecte al pla de la Generalitat per al nou curs escolar i les xifres de nous docents del conseller d’Educació, Josep Bargalló, que no coincidien amb les del president, Quim Torra, Budó ha afirmat que «els 450 milions d’inversió [que va prometre Torra, davant els 370 de Bargalló] són la xifra total: els 80 que s’han destinat a Educació i els 370 del nou curs». «El conseller va dir que, amb molta probabilitat, serien més de 5.000», ha afegit.

Sí al diàleg amb l’Estat

Sobre la taula de diàleg Estat-Generalitat, que ERC vol reunir al juliol, Budó ha assegurat que s’intentarà fer aquesta setmana l’anunciada reunió de Torra amb els partits i entitats independentistes. «Ens asseurem a la taula del diàleg. El Govern de l’Estat ha de decidir si vol asseure’s i reprendre la taula, perquè amb les declaracions recents, primer excusant-se en les eleccions basques i gallegues i ara en unes catalanes que no estan convocades, és l’Estat el que ha de dir si desitja reprendre el diàleg».

Pel que fa a les crítiques de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, al paper de Torra, Budó ha afirmat que el president té «tota la legitimitat», cosa que no significa que ideològicament «representi tot el país», com «l’alcaldessa no representa» tota la ciutadania de Barcelona.

Respecte a l’auditoria dels Mossos  sobre l’actuació policial en els aldarulls ciutadans després de la sentència del procés, la portaveu ha assenyalat que l’auditoria no cal que sigui només autocrítica, sinó que ha de servir per «repensar com actuar per no repetir certes actuacions». I ha acusat el Govern de condecorar policies mentre la Generalitat porta a terme una auditoria.

Rebaixa de les matrícules universitàries

D’altra banda, el Govern ha aprovat aquest dimarts la reducció del 30% de les matrícules en graus i màsters per a les universitats públiques. «Més del 85% del cost del grau ja va a càrrec de la Generalitat i el cost majoritari no repercuteix en l’estudiant», ha garantit la portaveu, que ha precisat que les famílies de rendes baixes podran beneficiar-se de descomptes addicionals. Els beneficiaris de l’ingrés mínim vital quedaran exempts del pagament de matrícules.

Contra l’estigma contra el VIH

Notícies relacionades

L’Executiu català també ha decidit impulsar un pacte social contra l’estigma i la discriminació respecte a les persones amb el VIH, d’acord amb un mandat del Parlament. «Facilitar drets sexuals i reproductius i igualtat de tracte en el treball» és un dels objectius d’aquesta iniciativa.

Dones i sector digital

D’altra banda, el Consell Exeucutiu ha aprovat un pla Dona TIC per a la millora de la representació de les dones al sector digital. Budó ha comunicat també que, en el marc del pla d’equipaments penitenciaris, l’Ajuntament de Barcelona cedirà a la Generalitat dos parcel·les a la Zona Franca per a aquest tipus d’instal·lacions i atorgarà un dret d’ús a la finca del centre penitenciari de joves fins al trasllat als nous equipaments.