A LA CAMBRA BAIXA

Víctimes del terrorisme demanen no reconèixer Bildu com a «actor polític»

El Congrés dels Diputats celebra un acte d'homenatge als morts en mans de terroristes

zentauroepp53904613 la vicepresidenta de la fundaci n v ctimas del terrorismo   200627144539

zentauroepp53904613 la vicepresidenta de la fundaci n v ctimas del terrorismo 200627144539 / Pool

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La fundació Víctimes del Terrorisme ha demanat aquest dissabte als partits del Congrés dels Diputats que «no reconeguin com a actor polític» EH Bildu perquè «adopten decisions que afecten el conjunt de la ciutadania espanyola» quan continuen «sense condemnar els atemptats terroristes», informa Efe.

Aquest ha sigut el missatge que la seva vicepresidenta, Ángeles Pedraza, ha llançat a la cambra baixa amb motiu del tradicional homenatge a les víctimes del terrorisme, que ha resultat una cosa atípica per la menor presència d’autoritats a l’hemicicle degut les mesures de protecció per la malaltia Covid-19. Però abans que res per l’absència d’algunes de les principals associacions com el Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme (COVITE), l’Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) i l’Associació Plataforma de Recolzament a les Víctimes del Terrorisme (APAVT) en senyal de protesta contra la política del Govern.

«Defensen etarres»

De fet, Pedraza s’ha posicionat al costat d’elles. «El cor de la major part del que ens trobem aquí és fora, amb ells, però considerem important que ens escoltin o almenys que ens sentin i que sàpiguen que mai permetrem cap condescendència amb aquests assassins». Per això en el seu discurs ha arremès durament contra EH Bildu fins al punt de demanar a diputats i senadors que «no reconeguin com a actor polític aquells que són en aquesta cambra sense condemnar els atemptats terroristes», ja que els seus representants «adopten decisions que afecten el conjunt de la ciutadania espanyola mentre defensen els etarres i proven de desdibuixar els seus crims». «Avui ens trobem, amb un intent macabre d’equilibrar el sofriment patit per les mates del terrorisme etarra, amb el dels qui integraven l’organització assassina, a través del discurs fal·laç dels líders ideològics del seu entorn», ha dit Pedraza.

En aquesta línia, ha carregat també contra la política del Govern de Pedro Sánchez al manifestar que «l’aritmètica parlamentària no hauria de ser mai la coartada per trobar dreceres que permetin eludir les conseqüències que el nostre ordenament jurídic preveu» per als terroristes.

Homenatges a etarres

Tal és el cas, ha esmentat, de les diferents mesurades en favor dels presos d’ETA «sense haver prestat el més mínim grau de col·laboració de la Justícia» o dels homenatges públics als etarres que surten de presó «sense que ningú faci res per evitar-lo», malgrat el mandat específic recollit en la llei.

El plantejament de Pedraza sobre Bildu –formació que ha sigut present en l’acte en el Congrés– ha sigut respost immediatament per Batet, que en la seva intervenció ha deixat clar que «el Congrés representa a tots els ciutadans i reflecteix el pluralisme polític de la societat espanyola».

Notícies relacionades

Batet ha assenyalat que «les opcions polítiques s’exerceixen democràticament en aquesta cambra» i ha destacat que «no hi ha límits per a l’expressió d’idees i posicions, a les quals no es reclama cap altra cosa que el respecte a l’altre i la seva defensa mitjançant la política».

Tant és així que ha precisat que fa gairebé 20 anys que «el Congrés va adoptar el marc que exclou del debat polític tan sols a qui defensava la violència independent de la seva ideologia» i que, una vegada fixada aquesta exclusió, «les Corts reconeixen i donen veu a totes les opcions polítiques d’acord amb al recolzament que generen en la societat».

Temes:

Terrorisme