La reactivació de la taula de governs apunta a la segona quinzena de juliol

En la primera reunió ja es va acordar esquivar la campanya de les basques i gallegues

La segona cita podria estar encapçalada, de nou, per Sánchez i Torra

aragones-sanchez-torra

aragones-sanchez-torra / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Es comencen a traçar els primers escenaris basats en la lògica i no en l’expressió de desitjos, com durant l’etapa més negra de la pandèmia. ERC calcula que la segona reunió entre els governs de l’Estat i la Generalitat es farà la segona quinzena de juliol. Dilluns passat, Pere Aragonès va pressionar el Govern perquè se celebrés la primera quinzena. Potser un estratagema per allò que, uns i altres, saben que demanar alguna cosa és el camí més fàcil per no aconseguir-ho, per allò de no semblar davant dels propis com massa entregats al rival.

Perquè la reactivació de la taula, o en concret la seva no reactivació, és un escenari que ni gestiona ERC, el principal promotor del fòrum, qui el va posar com a condició necessària i gairebé suficient per permetre la investidura de Pedro Sánchez. Així, els republicans fan cas omís als presumptes acords que el PSOE hagi pogut arribar amb Ciutadans, en forma de recolzament a les pròrrogues de l’estat d’alarma a canvi del bloqueig de la taula de diàleg. El missatge que una vegada i una altra han enviat els republicans, fins i tot des del faristol del Congrés, és que sense taula o amb una dilació més gran en la seva continuïtat no hi ha més recolzament a Sánchez en la legislatura. Tot això amb els Pressupostos a la cantonada.

 Hi ha dos motius pels quals es pot apostar que la reunió se celebrarà, més o menys, en un mes. La principal és la celebració de les eleccions basques i gallegues, el pròxim 12 de juliol. Quan a finals de febrer les dues delegacions, capitanejades pels respectius presidents, Pedro Sánchez i Quim Torra, van inaugurar les trobades ja van acordar, pensant en la segona cita, que s’esquivaria l’escenari electoral de les altres dues nacionalitats històriques. La delegació del Govern, especialment el PSOE, va posar molt èmfasi en el fet que el nou conclave o bé se celebrés abans del 19 de març, data d’inici de la campanya electoral, o bé passat el 5 abril, data de la cita amb les urnes.

Preparació prèvia

La segona raó és més particular i incumbeix ERC. Segons reconeixen fonts del partit, necessiten aquestes setmanes de temps per «preparar-se» la reunió. I és que els republicans tenen la sensació que a partir de la pandèmia, han anat encadenant assumptes delicats, quan no polèmiques amb els seus socis, i per tant enemics.

Les mateixes fonts pronostiquen que aquesta segona reunió no serà gaire diferent de la primera, una espècie de reinauguració després de l’episodi pandèmic. I no descarten, fins i tot, que contra el pactat al febrer les delegacions tornin a estar encapçalades pels respectius caps de l’Executiu. «El principal avenç de la reunió és la celebració de la mateixa reunió», va detallar Quim Torra en la seva compareixença a la sala de premsa noble de la Moncloa aquell 26 de febrer. Al juliol pot passar una cosa semblant.

Notícies relacionades

L’entrada en matèria, per tant, quedaria a mercè de nous obstacles al calendari polític postvacacional. Els pressupostos i la batalla electoral a Catalunya, el compte enrere dels quals va activar el Tribunal Suprem la setmana passada, quan va fixar per al 17 de setembre la vista del recurs a la condemna d’inhabilitació de Torra.

Un altre dels punts que les dues trinxeres, la de l’Estat i la de la Generalitat, ha de resoldre en els contactes previs és el lloc on celebrar la segona reunió. Es va dir al febrer que es faria a Barcelona, però falta confirmar-ho.