SESSIÓ DE CONTROL

Buch assegura que expulsarà els mossos de l'actuació racista quan hi hagi sentència

El conseller afirma que actuarà quan el jutjat de Manresa aclareixi la implicació de cada uniformat

buchok

buchok

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’actuació racista per la qual sis agents dels Mossos d’Esquadra estan sent investigats pel jutjat de Manresa ha posat el conseller d’Interior, Miquel Buch, a la picota. Part de l’oposició, i fins i tot ERC, els seus socis al Govern, reclama una actuació més contundent contra els uniformats que van vexar un jove de 20 anys durant un desnonament a Sant Feliu Sasserra (Barcelona) el 2019 anomenant-lo «‘mono’, negre de merda,» tal com se sent en un àudio difós per SOS Racisme.

Els agents involucrats han sigut canviats de destinació i han deixat de patrullar, però ERC ho veu «insuficient» i la CUP va exigir ahir a Buch, durant la sessió de control al Parlament, que els suspenguin de feina i sou. 

Buch va prometre expulsar «immediatament» aquests mossos quan el jutge dicti sentència, perquè amb la decisió judicial en mà podrà determinar la implicació de cada un d’ells. «No es pot jutjar algú sense un judici previ. No es pot actuar com a poder executiu, legislatiu i judicial», va replicar Buch a la CUP, després que els anticapitalistes afirmessin que «hi ha un problema de brutalitat policial» als Mossos, i que els comuns insistissin que «hi ha impunitat i forma part d’un problema en el sistema de model policial». El president Quim Torra havia assegurat minuts abans que el Govern prendrà «les decisions més radicals i extremes» sobre els policies. 

Notícies relacionades

Davant de les crítiques per un assumpte que ha transcendit aquests dies però que va succeir el gener de l’any passat i que la víctima va denunciar, el titular d’Interior va assegurar que és «fals» que tingués coneixement de la denúncia des de fa un any i mig: «Sí que hi va haver una denúncia, com n’hi ha moltes, i quan es comença a investigar la seva veracitat l’agafa un jutjat de Manresa i els Mossos ja no poden intervenir-hi ni tenen més informació fins aquest dilluns», va etzibar, i va defensar que «només en quatre hores» va sancionar de forma preventiva els agents. 

Buch va afirmar que el contingut de l’àudio el «repugna» i li fa «sentir vergonya». «Ni un bri de complicitat amb el racisme, amb la xenofòbia i el feixisme. La meva trajectòria en el servei públic m’avala», va postil·lar.