«SENSE EXCUSES»

Aragonès insta el Govern central a reactivar la taula de diàleg abans del 15 de juliol

El vicepresident sol·licita a Sánchez que ampliï el fons autonòmic fins a 25.000 milions d'euros

rosas50551653 pere aragones europa press191024111109

rosas50551653 pere aragones europa press191024111109 / Kiko Huesca

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Esquerra vol reactivar al més aviat possible la taula de diàleg. Una vegada encarada l’estranya ‘nova normalitat’, sense més dilacions ni contraprestacions per allargar l’estat d’alarma, el vicepresident Pere Aragonès va apressar aquest dilluns el Govern a delimitar una data de reunió i a entaular-se en el termini màxim d’un mes. És a dir, perquè la segona trobada entre governs tingui lloc abans del 15 de juliol.

«Ara que estem en una fase avançada de la desescalada, ara que estem tornant a atendre les qüestions que ja eren importants abans de l’aparició del coronavirus, s’ha de reactivar al més aviat possible la taula de negociació i diàleg. S’ha de reactivar sense excuses abans d’un mes perquè el conflicte segueix allà», va etzibar el vicepresident en un fòrum organitzat per Europa Press.

El president del Govern, Pedro Sánchez, ja es va mostrar disposat a reprendre el diàleg amb la Generalitat al juliol, però no va anotar la cita a l’agenda. Aragonès va pressionar aquest dilluns perquè la trobada se celebri la primera quinzena, i es va mostrar esperançat de tancar la data «en els pròxims dies».

La primera i única trobada del Govern i la Generalitat sota l’etiqueta de la taula de diàleg va tenir lloc el 26 de febrer a Madrid, però el format va quedar aparcat per l’emergència sanitària. «El coronavirus no acabarà amb el conflicte entre l’Estat i Catalunya, com tampoc desapareixerà a cop d’inhabilitació la llibertat d’expressió a Catalunya», va avisar Aragonès, per assentar les bases per a una segona reunió. 

El també coordinador general d’ERC va inquirir que el virus no pot carregar-se els termes que van acordar al febrer, especialment el que es refereix que les conclusions siguin sotmeses a votació de la ciutadania, i va dir que la seva suma d’assumptes a discutir en aquest òrgan continua intacta: amnistia per als presos i referèndum d’autodeterminació

Aliança «insostenible»

El Govern sí que va concretar una trobada amb Cs en la qual es va escenificar la seva nova sintonia, però no hi ha hagut encara fotografia amb els independentistes. Però l’acostament de la Moncloa amb els taronges enterboleix la relació amb ERC. Aragonès va despatxar que el seu partit «no té la vocació de ser la crossa de ningú», va recordar que la majoria de la investidura de Sánchez estava pel diàleg amb Catalunya, i va considerar que una aliança de l’Executiu central amb Cs per als pressupostos «no és coherent» amb una sortida progressista a la crisi que deixa el coronavirus. Segons el seu parer, entendre’s amb els taronges i, alhora, amb Esquerra, és «incompatible», i també «insostenible» per aguantar una coalició de govern que uneix el PSOE i Unides Podem per les seves receptes «neoliberals, de retallades i de negació drets col·lectius».

Notícies relacionades

D’altra banda, Aragonès va sol·licitar al Govern que ampliï a 25.000 milions d’euros el fons per a les comunitats autònomes destinat a afrontar la crisi de la Covid-19, ja que veu que els 16.000 milions anunciats «són clarament insuficients». Catalunya té previst, ara per ara, rebre 3.200 milions d’euros d’aquest fons, tot i que la Generalitat calcula que l’impacte pressupostari de la pandèmia ascendeix a 5.000 milions d’euros. També va exigir flexibilitzar l’objectiu de dèficit i que els ajuntaments puguin disposar del superàvit acumulat. 

Si bé va evitar endinsar-se en el xoc amb JxCat a compte de l’horitzó electoral a Catalunya, sí que va insistir al president Quim Torra perquè consensuï amb els republicans la liquidació de la legislatura.