MARXA DEL DIA DE LA DONA

La jutge arxiva la investigació contra el Govern pel 8-M

Conclou que el delegat a Madrid «no va tenir coneixement objectiu» de risc per a la salut

La causa va provocar un xoc entre Interior i la Guàrdia Civil pel cessament de Pérez de los Cobos

8m / periodico

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

La investigació sobre la marxa del 8-M, que va posar nerviós el Govern  i que va ser aplaudida des dels grups del PP i Vox, va quedar arxivada ahir. La jutge d’instrucció número 51 de Madrid, Carmen Rodríguez-Medel, no ha trobat indicis de delicte contra el delegat del Govern a Madrid, José Manuel Franco, per no prohibir la manifestació davant d’un possible risc de propagació de la Covid-19. La magistrada considera que, entre el 5 el 14 de març, Franco «no va tenir un coneixement cert, objectiu i tècnic del risc que per a la salut de les persones comportava la realització de manifestacions i concentracions».

Rodríguez-Medel va comunicar el sobreseïment provisional després de setmanes d’instrucció en què va demanar documentació a totes les administracions i organismes implicats a garantir la salut pública (el Ministeri de Sanitat, la Comunitat de Madrid, l’Ajuntament i el Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, entre d’altres), a un forense i a la Guàrdia Civil. La participació de l’institut armat en aquesta investigació va provocar una greu crisi interna arran de la decisió del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, d’ordenar el cessament del coronel Diego Pérez de los Cobos, cap de la Comandància de Madrid i dels agents que van exercir com a policia judicial. 

Acusació d’ingerència

L’informe dels guàrdies civils va incloure severes crítiques al delegat del Govern a Madrid (l’únic imputat) i a l’Executiu de Pedro Sánchez. Segons fonts de l’entorn de Pérez de los Cobos, el ministre de l’Interior va reclamar, a través de terceres persones, informació sobre el document que preparaven els guàrdies civils i, al no aconseguir-la, va decidir la seva destitució. En la nota oficial del seu cessament, publicat per ‘El Confidencial’, es llegeix que es va deure al fet que no va informar «del desenvolupament d’investigacions i actuacions de la Guàrdia Civil [...] amb finalitats de coneixement».

Després d’aquest terratrèmol institucional i polític, amb crítiques a Marlaska per ingerència, va arribar l’arxiu d’una causa que es va iniciar arran d’una querella de l’advocat Víctor Valladares, president de l’Associació contra la Gestió del Coronavirus (AGC).

El retret de la jutge

El sobreseïment provisional, que recorreran tant l’AGC com l’Associació de Consumidors  i Usuaris i la Unió d’Oficials de Guàrdies Civils, s’ha comunicat dos dies després que la jutge prengués declaració al delegat del Govern a Madrid. Rodríguez-Medel no veu delicte de prevaricació administrativa i fonamenta que Franco «no va rebre comunicació o instrucció sanitària sobre aquest particular [la marxa del 8-M] i tampoc la va obtenir d’ofici de cap autoritat competent en l’àmbit sanitari». La jutge sí que reprèn el representant de l’Executiu de Sánchez a Madrid per la seva «permanent i absoluta» inactivitat jurídica davant de la celebració de les concentracions i manifestacions massives que, subratlla, «van augmentar el risc de contagi del coronavirus Covid-19; és a dir, van suposar un risc per a la salut pública». 

130 concentracions

La magistrada assenyala que les resolucions administratives dictades pel delegat del Govern sense acordar prohibicions o precaucions van donar lloc al fet que se celebressin 130 concentracions i manifestacions entre el 5 i el 14 de març a Madrid.

Notícies relacionades

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, no va voler «valorar decisions judicials», però es va mostrar «convençut» que els espanyols són conscients que «el Govern ho ha donat tot, el que tenia i el que no tenia, per derrotar el virus».

Més loquaç va estar la ministra de Defensa, Margarita Robles, «No teníem cap dubte que aquesta causa s’havia d’arxivar perquè en cap moment per part del delegat del Govern s’ha comès cap fet delictiu», va declarar. Per a Robles, el fet que hi hagi hagut una investigació pot donar més tranquil·litat. La ministra va qualificar de «mesquines» les acusacions contra el Govern i, tot i que va admetre que «s’han pogut cometre errors», va afegir que actua «sempre d’acord amb les recomanacions dels experts i al coneixement que hi havia en aquell moment».