L'excap de la Udef apunta a l'ex número dos de la policia pel 'pendrive' dels Pujol

El comissari jubilat afirma que el dispositiu l'hi va donar el subordinat del director adjunt operatiu

Jordi Pujol elevarà a definitiva la seva petició de pena, però Podem la rebaixarà a l'incloure l'estafa com a temptativa

zentauroepp53702508 eugenio pino200609154437

zentauroepp53702508 eugenio pino200609154437 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El que era cap de la Udef el 2015, el comissari ja jubilat Manuel Vázquez, no ha tingut problema a reiterar davant el tribunal que va ser el subordinat del número dos de la Policia amb Jorge Fernández Díaz com a ministre de l’Interior que li va entregar el ‘pendrive’ amb dades personals de Jordi Pujol Ferrusola entre 1997 i el 2002. Va afegir que, com que li va Bonifacio Díez Sevillano, ell va entendre que procedia del seu superior, Eugenio Pino, perquè era el mode de treball habitual, tot i que no li va comentar res. 

Vázquez, que va dir que va ser després quan Díez Sevillano li va comentar que procedia de Método 3, l’hi va entregar a l’actual cap de la Udef, l’inspector José Manuel Álvarez Luna, llavors cap de Blanqueig, i el van veure en diagonal. Álvarez Luna li va comentar que no creia que fos prou material per obrir una investigació, però que li passaria a l’encarregat de la investigació, en relació amb l’oberta contra la família Pujol a l’Audiència Nacional, per assegurar-se del seu interès. 

El testimoni de Vázquez, així com el de la resta de testimonis, com els dels exdetectius de Método 3 Antonio Tamarit i Julián Peribáñez no ha aclarit l’origen del dispositiu. Tots dos han admès haver col·laborat en ocasions amb la Unitat d’Afers Interns al comissari de la qual llavors, Marcelino Martín Blas, va identificar Pino com la persona que li havia donat una memòria extraïble que va entendre procedent d’aquesta agència de detectius, tot i que no la va situar el 2015, sinó el 2012-2013. 

Acusació definitiva

El jutge del ‘cas Pujol’ ja va determinar que tot i que Pino vinculés l’aparell amb Método 3, no formava part del procediment judicial obert a Barcelona en relació amb l’agència de detectius que va gravar la llavors presidenta del PP català, Alicia Sánchez Camacho, en un dinar en un restaurant amb Victoria Álvarez, exparella de Jordi Pujol Ferrusola. Precisament per desconèixer les vies per les quals la policia tenia dades personals d’un ciutadà, el jutge d’instrucció del ‘cas Pujol’ el va apartar del procediment i va remetre les actuacions als jutjats de la plaça de Castella.

L’acusació particular que exerceix el primogènit de l’expresident de la Generalitat elevarà a definitives les seves conclusions provisionals aquest divendres i sol·licitarà una condemna de dos anys i mig de presó per a Pino i Díez Sevillano per descobriment i revelació de secrets comesa per funcionari públic.

Notícies relacionades

El que sí que modificarà la seva acusació serà la que exerceix Podem, que sol·licitava 10 anys i mig de presó contra Pino i Díaz Sevillano pels delictes d’estafa processal, fals testimoni i descobriment i revelació de secret, perquè entén que «actuant de manera concertada i prevalent-se de la seva posició jeràrquica i organitzativa en la direcció adjunta operativa de la Policia, van facilitar a la Udef un dispositiu electrònic amb documentació propietat de Jordi Pujol Ferrusola indicant un origen de la documentació fals, desconeixent-se en l’actualitat el real».

Segons fonts jurídiques, el canvi suposarà retirar a Díez Sevillano l’acusació de fals testimoni, ja que com que va acabar sent acusat, no estava obligat a dir veritat quan ho va fer com a testimoni. A més, l’estafa processal baixarà en un parell d’anys la petició de pena que comporta a l’entendre’s que va quedar en una mera temptativa, ja que el jutge es va ocupar de separar la informació contaminada.