AMARG ANIVERSARI

Jordi Pujol compleix 90 anys entre l'oblit polític i l'escrutini judicial

L'ombra de la corrupció pesa sobre el llegat de l'expresident, de qui els seus hereus reneguen

Només un grup d'incondicionals prova de rescabalar el seu nom i reivindicar la seva obra de govern

zentauroepp52350880 200218jm jordi pujol reapareix en un col loqui sobre medi am200607203109

zentauroepp52350880 200218jm jordi pujol reapareix en un col loqui sobre medi am200607203109 / JOAN MATEU PARRA

3
Es llegeix en minuts
Efe

L’expresident de la Generalitat Jordi Pujol Soley compleix 90 anys aquest dimarts, 9 de juny. Un aniversari amarg després de veure’s relegat a l’oblit fins i tot pels hereus del seu espai polític, ara incòmodes per l’ombra de corrupció que pesa sobre el seu llegat, encara sotmès a escrutini judicial.

Des que el 25 de juliol del 2014, inesperadament, va emetre un comunicat personal en el qual confessava haver ocultat uns fons a l’estranger relacionats amb una herència familiar, la seva aura de líder carismàtic del catalanisme polític va quedar feta miques.

Aquell que durant 23 anys, del 1980 al 2003, havia comandat la Generalitat i que va desplegar les bases de la Catalunya autonòmica, exercint un lideratge messiànic dins del catalanisme, va caure del seu pedestal pràcticament de la nit al dia. A la seva confessió s’hi van sumar les investigacions judicials als seus fills per corrupció, per no parlar dels casos que arrossegava el partit que va fundar: Convergència Democràtica de Catalunya (CDC).

Un clan acorralat

Des del seu silenciós retir polític, ignorat –fins i tot repudiat– per les formacions sobiranistes –JxCat ja poc té a veure amb la Convergència que en el seu dia va liderar–, Pujol segueix pendent de la causa judicial que l’afecta, en mans de l’Audiència Nacional.

El passat 20 de maig, la defensa de la família Pujol va aportar un document de l’Agència Tributària  per acreditar que no oculten més patrimoni que el que van regularitzar a Andorra. L’escrit va ser remès al titular del jutjat central número 5 de l’Audiència Nacional, José de la Mata, que investiga Pujol, la seva dona, Marta Ferrusola, i els seus fills arran de la fortuna que van tenir oculta a Andorra.

El mes de desembre passat, l’Agència Tributària va remetre a l’Audiència Nacional un informe en el qual concloïa que l’expresident de la Generalitat va defraudar a Hisenda 885.651 euros l’any 2000, però que aquest exercici fiscal ja està prescrit.

CDC, en liquidació

Si en el pla personal Pujol es veu obligat encara a retre comptes amb la justícia, en el pla polític aquesta setmana ha vist com CDC, el partit que ell mateix va crear el 1974 i que el 2016 va cedir el testimoni al PDECat, ha presentat concurs de creditors davant del jutjat mercantil número 9 de Barcelona, en el que representa un pas més cap a la seva liquidació definitiva. El futur de CDC, amb un deute acumulat de 4,3 milions d’euros i amb les seves seus embargades, quedarà ara en mans d’un administrador concursal.

A l’abril, a més, el Tribunal Suprem va confirmar la condemna a CDC a tornar 6,6 milions d’euros per cobrar comissions il·legals a través del Palau de la Música, una pena de la qual es desentén el PDECat al no considerar-se «continuador» de l’antiga Convergència.

En la seva confessió del juliol del 2014, Pujol va demanar disculpes per haver guardat el seu secret: «Exposo tot això amb molt dolor, pel que significa per a la meva família i per a mi mateix, però sobretot pel que pot significar per a tanta gent de bona voluntat que pot sentir-se decebuda en la seva confiança, a la qual demano perdó

Intent de reparació

Notícies relacionades

Temps després, després de veure Pujol tocar fons políticament, desposseït ja de tots els seus beneficis com a expresident, un grup d’incondicionals ha intentat reparar el seu nom i reivindicar la seva obra de govern, a base de xerrades i algun acte d’homenatge. Aquest mateix cercle de pujolistes ha decidit crear una pàgina web perquè aquell que vulgui pugui deixar el seu missatge de felicitació a Pujol pel seu 90 aniversari.

Un dels missatges publicats ve firmat per «Oriol» i, jutjant pel seu contingut, sembla referir-se a Oriol Pujol Ferrusola, l’únic dels seus fills que es va dedicar a la política, que va arribar a ser secretari general de CDC i que va haver de dimitir per un cas de corrupció: «Felicitats, pare. La passió pel teu país i la seva gent és tan viva com el primer dia, i t’acompanyarà sempre».