L'ESCENARI POLÍTIC

El PSOE i el PP blindaran de nou al Congrés Joan Carles I

El nacionalisme i partits d'esquerres insisteixen a fiscalitzar el rei emèrit per l'AVE a la Meca

Els socialistes es recolzen en els lletrats i en la investigació judicial oberta per oposar-s'hi

zentauroepp48446904 graf2582  aranjuez  madrid   02 06 2019   el rey juan carlos200325084532

zentauroepp48446904 graf2582 aranjuez madrid 02 06 2019 el rey juan carlos200325084532 / Ismael Herrero

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El PSOE i el PP, que sumen 208 escons al Congrés i tenen majoria a la Mesa de la Cambra, impediran de nou que prosperi la creació d’una comissió d’investigació sobre les «presumptes il·legalitats» comeses per «membres de la Casa Reial», i en particular per l’anterior rei, Joan Carles I. La petició en aquest sentit registrada aquest dimarts per forces independentistes i partits d’esquerres toparà amb l’argument tradicional de socialistes i populars: que el poder legislatiu no pot investigar la Direcció de l’Estat i que així ho certifiquen els lletrats del Congrés.

Els socialistes i els populars respondran així a la iniciativa d’ERC, JxCat, el PNB, EH Bildu, la CUP, Compromís i BNG, que van sol·licitar per última vegada a l’abril una investigació sobre Joan Carles, que tampoc va prosperar. La petició que han presentat aquest dimarts està «actualitzada» després de conèixer-se, dilluns, que la Fiscalia del Tribunal Suprem investigarà el presumpte pagament de comissions en la construcció de l’AVE a la Meca, al comprovar que una de les persones que podrien estar involucrades en els fets és el rei emèrit.

La fiscalia entra en joc

La fiscalia del Tribunal Suprem assumeix ara la tasca de «delimitar o descartar» la rellevància penal dels fets ocorreguts des de juny del 2014, quan Juan Carlos va deixar de ser cap de l’Estat i, amb això, va perdre la inviolabilitat que li reconeix la Constitució, va informar el ministeri públic. Això obriria la porta, per tant, a iniciar una investigació sota el pretext d’estudiar els fets succeïts una vegada va deixar de ser el cap de l’Estat, informa Efe.

Unides Podem va considerar a l’abril que en plena crisi de la Covid-19 no era el moment de conformar aquesta comissió, tot i que va votar a favor de tramitar-la. En aquesta ocasió, el grup promou una proposta de comissió d’investigació sobre el rei Joan Carles alternativa a la registrada per ERC, el PNB i JxCat, entre altres partits, amb un disseny jurídic diferent al d’ells, «perquè tingui més probabilitats de ser aprovada en la Mesa del Congrés». Buscaran el recolzament fins i tot del PSOE, segons ha afirmat aquest dimarts el portaveu adjunt d’En Comú Podem, Gerardo Pisarello, tot i que segons les fonts consultades no hi ha opció que els socialistes –que addueixen, a més, que ara hi ha una investigació judicial en marxa i no s’hi ha d’interferir– recolzin la comissió.

Discrepàncies pactades entre Sánchez i Iglesias

En qualsevol cas, aquestes discrepàncies entre el PSOE i el seu soci no seran un motiu de crisi dins de la coalició, perquè el president Pedro Sánchez i el líder de Podem, Pablo Iglesias, van pactar específicament abans de la investidura que els dos partits podrien discrepar en els assumptes concernents a la monarquia, informa Juan Ruiz Sierra.

La nova petició recull que la Fiscalia Anticorrupció «ha detectat indicis de presumptes delictes amb la presumpta implicació del rei emèrit i relacionats amb blanqueig de capitals, cobraments de comissions i frau fiscal en la contractació de la segona fase de la construcció de la línia de ferrocarril de l’AVE que uneix les ciutats de Medina i la Meca, a l’Aràbia Saudita».

Pressions a Corinna Larsen

El text dels grups fa referència, a més, a les declaracions de Corinna Larsen en les quals assegura que «ha rebut pressions i fins i tot amenaces greus per part dels serveis secrets de l’Estat i la Casa Reial, suposadament per confiscar documentació comprometedora per al rei emèrit». 

Notícies relacionades

Remarca també que la mateixa Corinna Larsen apunta que l’actual monarca, Felip VI, coneix «la campanya d’assetjament, difamació i persecució contra la seva persona i la seva família»

La Mesa del Congrés ja ha rebutjat aquest dimarts una petició de la CUP perquè Joan Carles comparegui a la Cambra. El PSOE, el PP i Vox s’hi han oposat, mentre que Unides Podem s’ha mostrat a favor d’aquesta compareixença. El criteri és l’habitual: el rei és inviolable amb «efectes jurídics permanents» pel que fes durant el seu regnat.