El Govern central acusa Torra de viure en el «descontentament permanent»

Montero retreu al president que segueixi amb la seva «lluita política» fins i tot en plena pandèmia

undefined53701399 madrid  09 06 2020   la portavoz del gobierno  mar a jes s m200609141414

undefined53701399 madrid 09 06 2020 la portavoz del gobierno mar a jes s m200609141414 / J J Guillen

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El Govern central no ha volgut entrar en la crítica que va llançar el president, Quim Torra, sobre els criteris de repartiment de la transferència de 16.000 milions d’euros que farà a les comunitats autònomes per fer front a les despeses que ha suposat frenar la pandèmia. Torra va assegurar diumenge que l’Executiu central «asfixia Catalunya» i va demanar 15.000 milions d’euros només per a la Generalitat catalana per compensar les pèrdues al sector turístic, comercial, cultural i de les entitats socials.

Després del Consell de Ministres d’avui, la ministra d’Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero, ha assegurat que l’expressió que va utilitzar el president de la Generalitat de Catalunya li recorda l’«Espanya ens roba» i li ha retret que visqui en el «descontentament permanent». Montero ha afegit que veu Torra «entossudit» en la seva «lluita política» per la independència fins i tot quan ara «el conjunt del país» està «concentrat en la lluita contra la Covid-19». 

Montero ha explicat que el Govern espanyol no només ha posat a disposició de comunitats els 16.000 milions del fons no reemborsables, sinó que suma ja una «quantitat històrica», a l’arribar als 24.500 milions després de: l’actualització de les entregues a compte, els 300 milions que va transferir el Ministeri de Sanitat, 300 milions més que va transferir el Ministeri de Polítiques Socials i les beques menjador. Per a això, ha subratllat, la Moncloa ha hagut d’endeutar-se i assumir dèficits a fi de fer arribar aquests recursos a les autonomies i que aquestes no veiessin perjudicades els seus comptes públics. Aquests fons, segons ha demanat l’Executiu central, han d’anar destinats a costejar les inversions en sanitat educació

La ministra creu que el millor símptoma que el repartiment ha sigut «equitatiu i just» és que cap territori està plenament content amb el repartiment dels fons. Segons Montero, si s’hagués produït el repartiment a mida d’un territori, això hauria sigut a costa d’un altre. 

La resposta a la resposta ha arribat via Twitter. El mateix Torra ha respost a Montero que aquests 16.000 milions coincideixen amb el dèficit fiscal català. És a dir, la diferència anual entre el que l’Estat recapta a Catalunya i el que hi inverteix. En paraules de Torra, «un espoli fiscal insuportable». «Necessitem tots els recursos per garantir els llocs de treball dels catalans», ha escrit el cap de l’Executiu.

Notícies relacionades

Fins i tot el soci, i per això enemic de Torra, ERC, ha fet pinya amb el president. Pere Aragonès ha afirmat que a Catalunya «necessitem recursos i els recursos els generen els ciutadans de Catalunya. I no anirem a discutir-nos amb un altre territori. Simplement el que estem dient és: necessitem el màxim de recursos, perquè són per a la salut, per a l’ensenyament, per a la protecció social. Els recursos que es generen a Catalunya millor que es gestionin a Catalunya».

¿Les relacions entre els dos governs estan més fredes que de costum? Potser no. Quan li han preguntat sobre la taula de diàleg entre executius, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha afirmat que la Generalitat no «defugirà mai del diàleg, més enllà que s’hagin pogut trencar certes confiances» amb el Govern central.