DECLARACIÓ INSTITUCIONAL

Torra apressa Sánchez a impulsar 40 mesures per reactivar l'economia

El president demana evitar retallades eventuals, aplicar ja l'ingrés mínim vital i recuperar totes les competències

zentauroepp53425781 grafcat6585  barcelona  espa a   15 05 2020   foto distribui200515173707

zentauroepp53425781 grafcat6585 barcelona espa a 15 05 2020 foto distribui200515173707 / Ruben Moreno

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president de la Generalitat, Quim Torra, li presentarà aquest diumenge al cap del Govern, Pedro Sánchez, un paquet amb 40 mesures que considera «imprescindibles» per encarar la desescalada i impulsar la recuperació econòmica a Catalunya. Torra demanarà a l’Executiu central que actuï amb celeritat perquè la Generalitat recuperi totes les competències que van ser centralitzades i exigirà que ingressi a Catalunya fins a 4.000 milions d’euros, que calcula com a despesa per atendre la pandèmia, a banda del pagament del deute i el finançament pendent, que ha xifrat en 9.000 milions d’euros.

Torra ha al·ludit a més a «revertir el dèficit estatal d’aportació als equipaments culturals catalans», protegir els artistes, un pla de recolzament al sector vinícola, i derogar la ‘llei del decretàs digital’. També ha inclòs, en les seves reclamacions, la flexibilització de la normativa laboral per als immigrants, el pagament dels ajuts pel temporal Gloria i l’abonament del sobrecost d’uns 500 milions d’euros del transport públic.

Des del Palau de la Generalitat, el cap del Govern ha repartit les seves propostes en sis eixos. El primer és que Catalunya «pugui decidir el seu futur», perquè, d’una altra manera, ha assenyalat que «ens oposarem a tota pròrroga de l’estat d’alarma». Una asseveració que xoca amb ERC, que ja ha replicat diverses vegades que són els partits els que negocien al Congrés dels Diputats, no l’Executiu català.

Després de remarcar que «salvar vides» és l’objectiu central de qualsevol decisió en el desconfinament, ha sol·licitat a Sánchez que no cedeixi a les pressions dels ‘lobbies’ econòmics, sinó que s’atengui només a criteris científics per decidir les seves polítiques.

També li ha exigit que aparqui les polítiques d’austeritat i que no faci «cap retallada», permetent que les administracions s’endeutin, prorroguin els ertos i suspenguin el cobrament de quotes i impostos als autònoms i les pimes per «assegurar liquiditat» a les empreses.

Una altra petició és que l’import mínim vital s’apliqui «ja» i que s’asseguri el pagament a les famílies «amb urgència», alhora que es reguli «immediatament» el subsidi de conciliació familiar per a qui s’hagi de cuidar de persones dependents.

En un altre apartat ha insistit a «tenir tota la sobirania»: «Presideixo un Govern que vol la independència de Catalunya», ha etzibat, i ha assegurat que amb un Estat independent «tindríem un país millor, amb més oportunitats per a tothom i amb més justícia social». En aquest extrem ha sol·licitat «acabar amb el dèficit fiscal del 8% del PIB català, que suposa uns 16.000 milions d’euros», segons el seu càlcul.

Notícies relacionades

Finalment, ha sol·licitat el suport de la comunitat educativa, dels sindicats i de les forces polítiques, al conseller d’Educació, Josep Bargalló, perquè l’escola catalana «continuï sent un model d’èxit». 

A més, Torra ha anunciat que, a partir de la setmana que ve, visitarà zones de Catalunya, començant per la conca d’Òdena (Barcelona), on hi ha els municipis que van estar confinats en primer lloc.