Una regidora de Bildu dimiteix i és multada per participar en un ball massiu a Beasain

La regidora 'abertzale' va ser multada per l'Ertzaintza per saltar-se les restriccions de l'estat d'alarma

L'ajuntament havia suspès la celebració de les festes del poble per evitar aglomeracions

zentauroepp53512182 pol maddi imaz200523211137

zentauroepp53512182 pol maddi imaz200523211137

2
Es llegeix en minuts
EFE

La regidora d’EH Bildu a Beasain (Guipúscoa), Maddi Imaz, ha sigut denunciada per l’Ertzaintza i s’ha vist obligada a dimitir després de participar en un ball massiu amb què desenes de joves van celebrar, ahir a la nit, l’inici de les festes de localitat, malgrat que havien sigut suspeses per l’ajuntament.

La decisió d’ajornar les festes havia sigut adoptada pel consistori amb un mes d’antelació, a causa de les restriccions decretades amb motiu de la pandèmia de la Covid-19 i com a mesura de seguretat pel coronavirus. De fet, dijous passat l’ajuntament va fer públic un comunicat en què instava els veïns a «respondre davant l’actual situació amb respecte i altura de mires» i els advertia que «suspendre les festes va ser una decisió presa per impedir especialment els tumults i les aglomeracions que propaguin el virus».

Peu de foto / AUTOR FOTO (FONT)

L’escrit també recordava als habitants de Beasain que «l’estat d’alarma es manté», que «segueixen en vigor les normes dictades per les autoritats» i que, per tant, «continua sent responsabilitat de tothom complir-les». 

Malgrat això, ahir a la nit desenes de joves, entre els quals hi havia la regidora d’EH Bildu, van decidir, en paraules de l’alcalde, Aitor Aldasoro (PNB), fer «la seva festa particular» sense respectar les distàncies ni les mesures de seguretat establertes per evitar l’expansió del virus. Un acte que, segons la seva opinió, «no té nom» i que el va fer sentir «vergonya aliena» per aquest grup de veïns que no van ser «conscients de la situació en què vivim» i «de l’esforç que està fent» la resta de la població «per sortir-ne».

Aglomeracions

Les imatges del ball, en què es veu desenes de joves fent voltes al voltant d’un fanal, al qual s’enfila una persona que és aclamada pels participants, es van difondre ràpidament a través de les xarxes socials. Segons el departament basc de Seguretat, els fets van ser un acte «puntual», que va tenir lloc cap a les 22.00 hores en una plaça de la localitat, si bé quan les patrulles de la policia basca van arribar al lloc els joves «es van anar dissolent».

No obstant, l’Ertzaintza va obrir un expedient administratiu i sancionador per examinar les imatges i determinar si se’n podia identificar algun, i després d’aquest migdia ha denunciat la regidora d’EH Bildu per «incompliment» de l’estat d’alarma. Paral·lelament, la regidora va traslladar la seva dimissió a la coalició sobiranista en un escrit en què demanava «perdó» al poble de Beasain, i reconeixia haver-se comportat «de manera irresponsable» i «no compatible amb la manera d’actuar d’EH Bildu davant la pandèmia».

Notícies relacionades

En un altre comunicat, EH Bildu de Beasain titllava d’«inadmissible» el comportament de la regidora, afirmava que el que havia passat «no es pot repetir» i donava «per bona» la renúncia de la seva representant.

Després d’haver-se conegut els fets, la Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Beasain va fer una reunió en què EH Bildu va comunicar a l’alcalde la dimissió de la seva regidora i es va decidir «intensificar» la vigilància en aquestes dates, així com emetre una declaració institucional cridant a la «responsabilitat» dels veïns en els pròxims dies.