ERC apunta un Govern amb els comuns després de les eleccions

L'enquesta de GESOP impulsa els republicans a sospesar una aliança no només independentista

JxCat dona per fet que el seu actual soci preferirà la via progressista i confia de nou en Puigdemont

zentauroepp43309702 barcelona 13 05 2018 pol tica esquerra republicana o erc reu180519151935

zentauroepp43309702 barcelona 13 05 2018 pol tica esquerra republicana o erc reu180519151935 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

L’enquesta de GESOP per a EL PERIÓDICO que pronostica una victòria clara d’Esquerra Republicana si avui se celebressin eleccions, i que permet als republicans escollir soci, ha obert definitivament el meló del canvi de cicle a Catalunya. ERC ja parla obertament de la possibilitat d’incorporar els comuns al Govern, mentre que l’actual soci dels republicans, Junts per Catalunya (JxCat), confia en l’‘efecte Puigdemont’ per mirar d’evitar un pacte d’esquerres que JxCat dona per fet si l’aritmètica ho permet.

Fins ara, ERC havia mantingut una posició prudent a l’hora d’anticipar escenaris. Però els 40 o 41 diputats que els concedeix l’enquesta deixa al partit d’Oriol Junqueras en una posició privilegiada en el terreny de joc. Per això, el portaveu parlamentari, Sergi Sabrià, parla ja obertament d’una possible aliança amb tot el que estigui per l’autodeterminació de Catalunya. És a dir, que s’hi podria incloure els comuns. «Intentem vestir majories», argumenta Sabrià en declaracions a Ser Catalunya. «Hi podria havier els comuns», confirma per si hi havia dubtes del sentit de les seves paraules. Sabrià exclou de l’equació el PSC, de tal manera que JxCat seria en aquest cas necessari per aconseguir una investidura i l’estabilitat parlamentària.

JxCat i els recels

I JxCat no hi està disposat. És més, els seus dirigents donen per fet que ERC vol un pacte progressista mentre que la postconvergència aposta de nou pel factor Puigdemont, per aconseguir amb l’expresident desmentir els pronòstics dels sondejos, que situan ERC com a líder de l’independentisme. Així, en públic, la tesi de JxCat va ser la de no valorar l’enquesta, però en privat s’arremet contra ERC també per l’interès dels de Junqueras de fixar ja data electoral.

Mentrestant, el Govern continua fent equilibris perquè aquesta divergència estratègica no soscavi més la seva cohesió. La portaveu governamental, Meritxell Budó, ahir sí que va defensar la continuïtat del pacte entre independentistes, a diferència de la porta oberta per Sabrià al pacte progressista. «Som un Govern independentista i, per tant, no hi ha en aquests moments cap escenari alternatiu», va apuntar la portaveu, enaltint la tasca de l’actual executiu per aconseguir aprovar els pressupostos del 2020 amb els comuns, precisament.

Falten 4.000 milions

Notícies relacionades

Uns comptes per als quals faran falta, va avançar, 4.000 milions d’euros extra per afrontar les inversions  i pèrdua d’ingressos com a conseqüència de la pandèmia i la crisi social i econòmica. JxCat confia en l’expresident Puigdemont. Però en vista de l’evident falta de cohesió en l’espai postconvergent (amb risc de fractura i aparició d’un nou partit), el president Torra ja no té pressa per convocar eleccions davant de la falta de lleialtat interna.

El Psc i Ciutadans, cauts

Mentrestant, socialistes i Ciutadans miren amb prudència els seus respectius avenços i retrocessos a les enquestes, que els deixaria en una posició clau i gairebé irrellevant, respectivament. El PSC i la formació taronja adverteixen de l’alta xifra de ciutadans que no es defineixen (un 50%) i de la volatilitat del vot.