comissió constitucional

Calvo assegura a ERC que quan acabi la desescalada reprendran el diàleg

La vicepresidena primera també ha instat l'oposició a renovar el Tribunal Constitucional i el CGPJ malgrat la pandèmia

zentauroepp52658304 carmen calvo200309102514

zentauroepp52658304 carmen calvo200309102514 / Chema Moya

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

La vicepresidenta primera del Govern, Carmen Calvo, ha assegurat a ERC que quan acabi la desescalada de les mesures de confinament pel coronavirus l’Executiu reprendrà «el compromís» d’entaular un diàleg amb Catalunya i que es farà «amb tota naturalitat» però ha remarcat que, mentre aquest procés no acabi, «no toca».

Calvo ha comparegut davant de la Comissió Constitucional del Congrés i ERC ha reiterat la seva reivindicació que es posi en marxa ja la taula de diàleg amb la Generalitat de Catalunya pactada entre els dos executius. El senador d’ERC Jordi Martí ha reclamat a Calvo «reprendre al més aviat possible» aquesta taula i ha remarcat que el procés de desescalada «ha d’anar acompanyat de la descongelació de la taula».

La vicepresidenta ha dit que s’ha explicat a ERC i a Junts, socis en el Govern català, que l’Executiu complirà els seus compromisos polítics amb aquesta comunitat i ha assegurat que es reprendrà aquest diàleg quan acabi la desescalada. Ha remarcat que aquest «format» de recerca d’acords «ha vingut per quedar-se» i que la relació ja amb totes les comunitats autònomes i governs de tots els colors polítics és «constant».

«Però ara això no toca», ha respost a la reclamació d’ERC. «El que hem de fer és intentar protegir com més vides millor fins que això acabi o la ciència tingui una resposta», ha agregat.

Renovació als òrgans 

D’altra banda, la vicepresidenta primera ha instat l’oposició a negociar la renovació d’òrgans com el Tribunal Constitucional i el Consell General del Poder Judicial, perquè tenen membres amb el mandat ja caducat, i ha assegurat que és necessari fer-ho malgrat la situació creada per la pandèmia. «No hi ha excuses».

Calvo ha admès que la lluita contra el coronavirus centra la feina del Govern, però ha assegurat que hi ha qüestions que no s’han de posposar malgrat la situació. En concret, la renovació d’òrgans constitucionals i no constitucionals.

El Govern i les Corts Generals han de renovar en aquesta legislatura més d’una desena d’òrgans institucionals el mandat total o parcial dels quals ha caducat o caducarà en els pròxims mesos. Entre aquests òrgans hi ha el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el Tribunal Constitucional, el Consell d’Administració de Ràdio Televisió Espanyola (RTVE), el Defensor del Poble o la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

La vicepresidenta ha recordat que aquestes renovacions necessiten majories reforçades al Parlament i han d’afrontar-se. «En cas de no fer-ho aviat, estarem incomplint la nostra pròpia Constitució. Els adverteixo que és una preocupació important per al Govern, no hi ha excusa ni en aquesta circumstància per no arribar a acords», ha dit Carmen Calvo.

En el cas del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) o del Tribunal Constitucional (TC) els seus integrants han de comptar amb el recolzament de tres cinquens del Congrés, o el que és el mateix 210 diputats. El PSOE i Unides Podem només sumen 155 escons, a 55 de la majoria qualificada que exigeixen aquestes renovacions.

Notícies relacionades

El mandat de l’òrgan de govern dels jutges, que dura cinc anys, va caducar el desembre del 2018. Llavors, el PP, el PSOE i Podem van arribar a pactar per a la seva Presidència el magistrat del Tribunal Suprem Manuel Marchena, però aquest va acabar renunciant a la seva candidatura després que es filtrés un whatsapp del popular Ignacio Cosidó presumint que, amb aquest jutge al capdavant del CGPJ, es podria controlar la Sala Segona de l’alt tribunal «des de darrere».

També està pendent la renovació dels quatre membres dels 12 que formen el Tribunal Constitucional que correspon elegir el Congrés, el mandat de nou anys del qual va concloure el mes de novembre passat.