DEBAT SOBRE L'ESTAT D'ALARMA

El PSC 'va avortar' un acostament a última hora entre ERC i Sánchez

L'afany per exigir ja explicacions sobre les residències, en plena fase 0, va enervar Esquerra

El 'cop de puny' a la taula dels republicans no posa en perill futures enteses amb el PSOE

23/10/2019 El vicepresidente de la Generalitat, Pere AragonÃ?s sentado en su escaño en una sesión plenaria en el Parlament de Catalunya, celebrada una semana después de conocerse la sentencia del juicio del ’procés’, en Barcelona (España), a 23 de octubre de 2019.,

23/10/2019 El vicepresidente de la Generalitat, Pere AragonÃ?s sentado en su escaño en una sesión plenaria en el Parlament de Catalunya, celebrada una semana después de conocerse la sentencia del juicio del ’procés’, en Barcelona (España), a 23 de octubre de 2019., / David Zorrakino - Europa Press (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Que la relació entre ERC i el PSOE és molt millor que la gairebé inexistent entre els republicans i el PSC fa temps que ha deixat de ser una paradoxa enginyosa amb què emplenar un text per convertir-se en una descripció quirúrgica de les relacions entre aquestes forces. L’últim exemple, de molts, s’ha viscut aquesta setmana amb la interferència de la tasca opositora dels socialistes catalans en la negociadora del seu referent estatal.

Després de diversos discursos, en els debats sobre les pròrrogues precedents de l’estat d’alarma, en què ERC va requerir més diàleg a Pedro Sánchez, els republicans van entendre aquesta quarta votació com una oportunitat per donar un cop a la taula. La intenció era sacsejar-se la trampa que el PSOE els para sempre que s’asseuen a negociar, donar per fet que ERC els votarà perquè l’alternativa, la dreta, és pitjor.

Dilluns l’executiva va comunicar, 48 hores abans de la votacióel ‘no’ republicà. No han faltat veus que van afirmar sentir-se més còmodes en l’abstenció, vista la gravetat de la situació pel coronavirus, però el partit també va voler enviar un missatge al PSOE que les decisions, també les del Congrés, es prenen a Barcelona. I s’ha de parlar amb Barcelona. 

Acostament in extremis

Dimarts, 24 hores abans del debat, la vicepresidenta Carmen Calvo, amb fil obert habitual amb Pere Aragonès, i fins i tot Sánchez, van intentar convèncer el líder republicà extramurs que es passés, com a mínim, a l’abstenció. Es pot suposar que, en paral·lel, els socialistes festejaven Ciutadans per aconseguir el seu sí. Va ser en aquell moment quan la lògica tasca opositora del PSC va desmantellar tot indici d’acostament.

Els socialistes catalans van recolzar la petició de la CUP d’obrir una comissió d’investigació sobre la tragèdia viscuda a les residències i, encara més, van advocar per un ple monogràfic. I això va enervar ERC.

«Que es demanin, i es donin, explicacions és desitjable i obvi. Nosaltres som els primers a voler fer-ho. Però no ara, en meitat de la tempesta, quan tot el país encara es troba en la fase 0 del desconfinament. Això no s’ha acabat», afirma una veu republicana. «Entre la transparència i el desgast polític electoralista hi ha una línia vermella que el PSC ha traspassat. No és el què, les explicacions, és tenir un Vietnam polític cada setmana en aquesta situació», diu.

Notícies relacionades

¿S’enquistarà la relació entre Sánchez i ERC? Segons aquestes fonts republicanes, no. «No, no ens hem tornat bojos. S’havia de donar un cop de puny a la taula i s’ha donat. La falta de diàleg de Sánchez la reconeixen fins i tot els seus socis de Podem», afirma una veu.

A la seu republicana del carrer de Calàbria de Barcelona, a més, es considera el pacte de Sánchez amb Ciutadans com pa per avui i gana per demà, perquè, de cara a la negociació dels Pressupostos Generals del 2021 («aquesta sí que és la clau», diuen a ERC), el partit taronja no només no aporta prou aritmètica, sinó que tensa fins als límits la cohesió interna del bipartit PSOE-Podem. I fins i tot si Arrimadas no desisteix en l’assetjament i demolició del concert i quota basca la relació de l’Executiu amb el sempre imprescindible PNB.