SORTIDA ANUNCIADA

Un trànsfuga de Ciutadans deixa en la corda fluixa el Govern del PP a Màlaga

Juan Cassá, dues vegades candidat a l'alcaldia, marxa de la formació taronja a l'entendre que amb la nova etapa del partit acaba «el seu cicle»

El PSOE i Endavant Màlaga eludeixen entrar ara per ara en els càlculs d'una moció de censura que desbanqui Francisco de la Torre

zentauroepp53318398 pol juan cassa200504211100

zentauroepp53318398 pol juan cassa200504211100

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Terratrèmol a l’Ajuntament de Màlaga quan l’alcalde, el longeu Francisco de la Torre –20 anys de regidor pel PP– encara es recupera d’un trombe cerebral. El regidor de Ciutadans i dues vegades candidat a l’alcaldia malaguenya, Juan Cassá, va anunciar aquest dilluns per sorpresa la seva marxa de la formació a l’haver-hi acabat el seu cicle. Però la seva sortida, i pas al grup d’edils no adscrits, obre una via d’aigua en la feble majoria absoluta del PP al consistori, que amb 14 edils i un altre de Cs empata ara en nombre de regidors amb l’oposició. De moment, el PSOE i Endavant Màlaga (la formació vinculada a Podem) callen sobre una possible moció de censura, i apunten que «no toca» parlar de tripijocs polítics sinó de «reconstrucció».

Segons explica l’edil trànsfuga a les xarxes socials, la seva marxa del partit després de set anys es deu a discrepàncies de fons. «Ciutadans comença una nova etapa després de la seva 5a Assemblea General, celebrada aquest cap de setmana, i considero que ha acabat un cicle per a mi», va justificar. El ja exedil taronja va seguir dient, a més, que «ja no continuen liderant el partit les mateixes persones amb qui vaig començar, ni els plantejaments i principis són els mateixos que jo compartia plenament i que em van portar a participar amb gran il·lusió en el projecte».

Les tensions entre Cassá i Cs es remunten en el temps, tant que fins i tot la formació va mirar de buscar un candidat alternatiu en les últimes municipals. Des de la seva irrupció al consistori el 2015, va mirar de fer valer la seva posició com a aliat preferent de Francisco de la Torre, forçant fins i tot una ruptura del pacte de Govern uns mesos abans dels comicis locals del 2019 per la decisió del regidor de mantenir als seus llocs dos regidors investigats en un cas urbanístic.

Cs li reclama l’acta

L’aliança es va recuperar a la tornada de les urnes, en què Cs es va deixar un edil. No obstant, es van fer més evidents que mai la tensió interna i les diferències amb la direcció provincial i nacional, ja que Cassá ni tan sols va participar en la negociació de l’acord amb el PP. Des d’aleshores, va adoptar un perfil polític baix, sense competències de govern i limitant les seves aparicions a comptades comissions municipals, i es va refugiar en la Diputació provincial. Però sempre va planejar l’ombra de la seva sortida del partit.

Notícies relacionades

Tot just conèixer-se la seva marxa, Cs es va afanyar a reclamar-li que torni l’acta de regidor, apel·lant no només a la «coherència personal i el respecte als principis ètics del partit», sinó també al compromís firmat per cadascun dels edils taronges. Una cosa que sembla improbable ja que Cassá ja ha deixat clar que té intenció de «continuar treballant per la nostra terra a l’Ajuntament de Màlaga i a la Diputació».

L’aliança PP-Cs es queda ara amb 15 regidors, els mateixos amb què compta l’oposició del PSOE i Endavant Màlaga. Cassá es planteja, per tant, com la frontissa que farà decantar les propostes d’un o un altre costat. I fins i tot pot ser la clau que acabi amb el mandat de Francisco de la Torre, encara convalescent a casa seva i amb 77 anys. Les dues formacions d’esquerres van evitar durant tot el dia alimentar els rumors d’una possible moció de censura, que s’ha de veure si fructificaria a causa del rebuig expressat en nombroses ocasions per Cassá a Podem. «No toca» parlar de moció de censura, sinó d’un «gran pacte» per a la «reconstrucció de Màlaga», van concloure aquests últims.