CONSELL DE MINISTRES

Justícia inclou la cita prèvia per anar al jutjat

El reial decret preparat per a la tornada a la normalitat preveu un procediment exprés per a visites i aliments de menors

Entre les mesures relatives als tribunals apareix també l'agilitació de la declaració concursal d'empreses

togasjueces

togasjueces

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Pocs són els que van als jutjats sense un motiu clar, però ara i durant els tres mesos després de l’aixecament de l’estat d’alarma, per fer-ho serà necessari comptar amb cita prèvia, o per telèfon o a través del correu electrònic. És una de les mesures previstes al reial decret que aprovarà aquest dimarts el Consell de Ministres per adequar la justícia al retorn a l’activitat habitual judicial una vegada comenci la desescalada.

Amb la cita prèvia, per limitar «l’atenció presencial als supòsits estrictament necessaris», es contribuirà a evitar «les aglomeracions i el tràfec de persones a les seus judicials» no imprescindibles. S’hi sumarà limitar «l’accés del públic a totes les actuacions orals», com els judicis, «atenent les característiques de les sales de vistes».

El reial decret també preveu que els judicis es realitzin telemàticament, tret de quan sigui imprescindible la presència de l’acusat, com en els delictes greus, i dispensa de l’obligació d’utilitzar togues, que els advocats comparteixen a través del corresponent servei present a totes les seus judicials. 

Nou procediment

Entre les mesures per fer front a l’augment de les demandes i querelles que s’interposaran per la pandèmia i per la simple recuperació de l’activitat, com habilitar de l’11 al 31 d’agost, el reial decret regula un procediment «especial i sumari» per resoldre els canvis que hagi produït el coronavirus en el mateix règim de visites i de custòdia de menors establert, perquè un dels pares va emmalaltir i el confinament el va sorprendre amb l’altre, per exemple.

Notícies relacionades

També servirà per revisar les situacions econòmiques dels progenitors obligats al pagament de pensions alimentàries o dels qui les reben, pensant «en l’interès superior dels menors afectats i contribuint a la seva millor protecció».

Entre les mesures més econòmiques en figuren unes quantes per agilitar la tramitació dels concursos de creditors, que es preveu que augmentin substancialment, «com la confessió de la insolvència i la tramitació preferent de determinades actuacions tendents a la protecció dels drets dels treballadors, a mantenir la continuïtat de l’empresa i a conservar el valor de béns i drets».