CRISI SANITÀRIA

Obrir els hotels a començaments de juny, la proposta andalusa

L'executiu andalús advoca a més per limitar a 90 minuts el temps d'estada en bars, restaurants i comerços

La proposta presentada al Govern central inclou la separació de nens, adults i esportistes en torns per sortir al carrer

marbella from la concha andalucia spain - sept 2009

marbella from la concha andalucia spain - sept 2009

4
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Andalusia advoca per reactivar al més aviat possible l’activitat econòmica, especialment en un sector turístic que s’enfronta a l’estiu més complicat en anys a causa de la crisi pel coronavirus. Per això, la seva proposta al Govern central passa perquè els hotels puguin obrir ja durant la primera quinzena de juny. Estimen que llavors també hi haurà unes directrius clares respecte a com disfrutar de les platges. La tornada a la normalitat seria fins i tot abans en bars i restaurants, el 25 de maig, tot i que amb limitacions de temps i sempre sota reserva prèvia. I cada comensal s’hauria de concentrar en el seu plat, ja que no es podrien compartir.

Aquestes són algunes de les recomanacions que apareixen recollides al document que la Junta d’Andalusia ha remès a l’executiu de Pedro Sánchez amb propostes per al pla de desescalada nacional. Mai es durien a terme sense el vistiplau del Ministeri de Sanitat, com va recordar el vicepresident andalús Juan Marín (Cs). Això sí, el catàleg de proposicions deixa entreveure com serà el futur més immediat a moltes zones.

Experiència dels hotels medicalitzats

La principal preocupació de la Junta és el sector turístic, que representa el 14% del PIB regional. «Els hotels necessiten clients, i aquests arribaran quan hi hagi certa facilitat de mobilitat», va postil·lar, «entenem que això podria ser ja al juny». Marín va remarcar que, en teoria, serien els que més fàcil ho tindrien per tornar a la normalitat, ja que ha pogut provar durant aquest confinament les mesures per garantir la seguretat als hotels medicalitzats o en aquells establiments que han servit de refugi per a treballadors sanitaris i altres col·lectius de risc. «Ja es van establir en el seu moment els criteris sanitaris i els han complert amb normalitat», va recordar, matisant no obstant que s’implementarien altres mesures de seguretat afegides.

Per al vicepresident, la convivència a les habitacions no representa cap problema, ja que són famílies o persones que conviuen juntes els que les utilitzen, però la situació és diferent a les zones comunes, com restaurants, gimnasos, piscines o zones infantils. Així, per al també conseller andalús de Turisme, la solució podria passar per esmorzars, menjars i sopars de manera individual o a l’habitació.

Adults al matí, nens a la tarda

El complement als hotels per a una certa normalitat estival seria l’activitat hotelera. Andalusia proposa que bars i restaurants puguin obrir ja el 25 de maig, un període suficient per anar adaptant-se i incorporant les mesures de seguretat. No obstant, es mantindrien certes limitacions, com la impossibilitat de compartir plats, establir torns entre clients, l’obligació de reservar prèviament, la desinfecció de taules i instal·lacions a l’acabar cada ús i la distància mínima entre taules. La proposta inclou a més un temps limitat de 30 minuts per a l’esmorzar i 90 minuts per menjar o sopar. Tampoc es permetrien més de quatre persones per taula, tret que acreditin la convivència. Marín va concedir que la casuística de cada establiment és diferent, per la qual cosa va advocar per un acord amb els ajuntaments per ampliar l’espai de terrasses.

El pla andalús contempla també un calendari d’activitats d’alleujament. L’1 de maig podrien sortir ja els grans o els esportistes, tot i que guardant distàncies de seguretat: fins a 5 metres en cas dels passejants, 10 metres entre corredors i 20 metres entre ciclistes.  A més, per evitar aglomeracions com les vistes en algunes ciutats aquest primer diumenge de sortida de menors, l’administració andalusa proposa franges horàries per escalar aquestes activitats. Així, els esportistes podrien fer activitats a l’aire lliure de 7 a 9 i de 21 a 23 hores; els grans tindrien prioritat per sortir al matí, aprofitant que és el moment per fer gestions en metges o bancs, i els nens tindrien reservada la tarda. A partir del dia 10 de maig, les unitats familiars podrien també sortir a passejar.

Anar a missa a resar pels morts

Notícies relacionades

La proposta de la Junta inclou també el reinici de l’activitat religiosa a partir ja d’aquest dissabte, «sense prioritat d’una creença sobre una altra», mentre que els comerços obririen les portes el dia 11. Sobre aquesta prioritat de l’Església sobre els negocis, Marín es va referir a la «necessitat d’algunes persones d’acudir a resar pels morts» a causa del Covid-19. I sobre el comerç, de nou limitacions horàries. No es podria estar més de 30 minuts a les botigues i el temps màxim d’estada en els centres comercials s’acostaria als 90 minuts. I les imatges d’aglomeracions a les portes d’alguns comerços el primer dia de rebaixes passaran a la història, almenys aquest any, ja que la proposta andalusa passa per no fer períodes de rebaixes i allargar aquell termini d’ofertes en el temps.

De moment, res se sap sobre la proposta de retorn a les aules, a l’espera de conèixer les intencions de l’Executiu i el Ministeri de Sanitat. «Estem preparats per a qualsevol escenari», va assenyalar Marín, que, no obstant, va considerar que «el normal i el raonable és que el curs s’acabi a la data prevista, per la qual cosa serà molt difícil que els escolars tornin a l’escola tret de per recollir el material que segueix als centres».