TROBADA DEL GOVERN CENTRAL AMB LES AUTONOMIES

Torra retreu a Sánchez que la reunió de presidents sigui un «eco dels dissabtes»

El president critica que el cap del Govern espanyol «es limiti a repetir» decisions ja anunciades

Proposa celebrar les trobades els dissabtes per debatre conjuntament les mesures

jdomenech53031527 barcelona  spain   05 04 2020   a handout picture made avail200405123353

jdomenech53031527 barcelona spain 05 04 2020 a handout picture made avail200405123353 / CATALAN REGIONAL GOVT HANDOUT

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha acudit aquest diumenge a la setena reunió telemàtica del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, amb el conjunt de líders autonòmics conscient que el seu pla de desconfinament aprovat dissabte en un Consell Executiu extraordinari quedarà en un calaix. Sánchez va comparèixer hores després de l’anunci del president per deixar clar que la desescalada la pilotarà un «comandament únic» orquestrat des de la Moncloa

El gest no va agradar a Torra, i va criticar que, malgrat que Sánchez es va mostrar obert a dialogar i a escoltar les propostes dels governs autonòmics, tanqués la porta a tornar les competències a la Generalitat perquè gestioni el desconfinament. El cap del Govern ha proposat a l’Executiu central tres opcions per gestionar la desescalada des de la Generalitat: que aixequi l’estat d’alarma, que el mantingui només en alguns territoris o que permeti a la Generalitat ser l’autoritat competent a Catalunya. «No sé com es pot decidir des de Madrid sense tenir en compte l’opinió unànime de la comunitat mèdica i científica catalana», ha indicat Torra en la trobada.

Reiterar el que havia dit

En un comunicat del Govern, el president ha criticat que el cap de l’Executiu central, en les reunions amb les comunitats autònomes, faci l’«eco de dissabte», és a dir, «es limiti a repetir» l’anunci fet hores abans en roda de premsa. Torra apunta que llavors les assídues trobades dels diumenges serveixen de poc i proposa que, davant aquesta situació, les reunions del Govern amb els seus homòlegs es facin els dissabtes. «Que després el president traslladi als ciutadans el que hem decidit entre tots», ha apuntat. 

El president ha plantejat a Sánchez que la Generalitat recuperi «la capacitat de gestió de la pandèmia», ja que, segons el seu parer, la «centralització» en la fase de confinament «no ha funcionat» i «com més a prop dels ciutadans es prenguin les decisions, millor». I ha advertit que la «lentitud» en la presa de decisions «pot acabar convertint aquesta crisi sanitària no només en una crisi econòmica i social, sinó en una crisi humanitària».

Notícies relacionades

En una entrevista a TV-3, la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha etzibat que el Govern se sent «decebut» per la trobada d’avui, «perquè la setmana passada semblava que hi podia haver un canvi amb la voluntat d’establir diàleg i consensos a l’hora de treballar». «Lamentablement, no ha sigut així i torna a ser un diàleg unidireccional, d’imposició del que vol l’Estat. Presentem un pla de desconfinament propi i ni tan sols se’ns ha volgut escoltar», ha criticat.

Budó ha reconegut que en les primeres reunions Torra se sentia sol en les seves propostes, però que «ara cada vegada hi ha més presidents de les comunitats autònomes que demanen que se’ls tornin les competències». La portaveu del Govern ha defensat que està d’acord en un projecte de desglaç «gradual, consensuat i col·laborador, però gestionat des dels territoris, que coneixen la realitat de l’entorn immediat». «Demanem que se’ns tornin les competències per gestionar el desconfinament amb lleialtat i col·laboració amb l’Estat», ha conclòs.