La Moncloa deixa clar que pilotarà la desescalada

Sánchez remarca que s'aplicaran les mateixes regles per a tots els territoris

Torra insisteix sense èxit a demanar que el Govern els torni les competències

undefined53165856 graf1587  madrid  18 04 2020   captura de la se al instituci200425192737

undefined53165856 graf1587 madrid 18 04 2020 captura de la se al instituci200425192737

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Pedro Sánchez es tornarà a reunir aquest diumenge, telemàticament, amb els presidents de les comunitats i en aquesta cita setmanal els parlarà del pla de desescalada que té previst aprovar dimarts en el Consell de Ministres. En una compareixença aquest dissabte, Sánchez va dir que prendrà nota dels suggeriments que li plantegin, però va voler deixar clar que hi ha un extrem que no està obert a debat: serà la Moncloa qui dirigirà les diferents fases del desconfinament, malgrat que alguns governs autonòmics, com el català i el basc, han sol·licitat fer-ho ells.

Sánchez va oferir una roda de premsa en què va explicar que per «garantir» la «màxima coordinació» el procés de desescalada es regirà per «un mateix quadro de comandaments integral per al conjunt del país». El cap de l’Executiu va insistir que el desglaç de les mesures serà asimètric, perquè no tots els territoris avançaran «a la mateixa velocitat», però sí que ho haran «amb les mateixes regles». «La màxima serà una: hi vam entrar junts i en sortirem junts com a país», va assegurar.

Unes hores abans de la compareixença del dirigent socialista, el president, Quim Torra, es va avançar a l’anunci del pla de desconfinament del Govern i va aprovar, en una reunió extraordinària del Consell Executiu, un projecte que no pot dur a terme, perquè les competències estan centralitzades. Segons va informar, aquest diumenge plantejarà a Sánchez tres opcions perquè la Generalitat pugui gestionar aquesta nova etapa: aixecar l’estat d’alarma, mantenir la pròrroga només en algunes autonomies o modificar el reial decret perquè el Govern català recuperi l’autoritat competent.

Notícies relacionades

Després d’escoltar Sánchez dient que prendrà nota de les propostes que li facin, aquest matí Torra va escriure a Twitter: «T’escolten, però ja ho han decidit tot; et coordinen, però tot ho dicta el comandament únic. Deu ser la manera d’entendre el ‘diàleg’».

Conciliació

El president va animar els catalans a complir les franges que proposa la Generalitat per als passejos dels nens (d’11 a 13 h, els més petits de sis anys; de 16 a 18 h, els altres). Sánchez va respondre que no ha marcat cap marge per facilitar la conciliació dels pares que treballen fora de casa.